Vadnyugat gyors lova

Nagy becsben tartott ló a quarter, az Amerikai Egyesült Államok legősibb fajtája. Hazájában máig a legnépszerűbb, de közkedvelt szerte a világon: mintegy 4 millió törzskönyvezett példányát tartják számon. Az USA-ban 1940-ben alakult meg a quarter lovat tenyésztők szövetsége, amelynek társult tagja (leányegyesülete) a 2003-ban színre lépett Magyarországi Quarter Horse Tenyésztők Egyesülete.

Zöld FöldValló László2017. 08. 22. kedd2017. 08. 22.

Kép: United States, Oregon, Seneca, Ponderosa Ranch, cattelman (cowboy) with Quarter horse or Paint horse, Fotó: CORDIER Sylvain

Vadnyugat gyors lova
United States, Oregon, Seneca, Ponderosa Ranch, cattelman (cowboy) with Quarter horse or Paint horse
Fotó: CORDIER Sylvain

A quarter ló tenyésztését a XVIII. században kezdték (Virginia államban), amelynek során a spanyol hódítók által korábban behozott, majd elvadult pónikat, valamint az angol telepesek révén Amerikában elterjedt telivéreket keresztezték. Így született meg ez a fajta, amely bízvást megérdemli a legsokoldalúbb jelzőt: kiváló családi és hobbiló, a marhapásztorok páratlan marhaterelője, a westernlovassport könnyen lovagolható, kedvelt lova (Európában), mindezeken túl pedig rövid távon kitűnő vágtázó, „a négyszázas futamok” legyőzhetetlen fajtája.

Ez a bizonyos négyszázas futam az amerikai telepesek különösen kedvelt lovas versenyszáma volt: a lovak négyszáz méteres, azaz negyed mérföldes, egyenes pályán futottak.

A quarter magyarul negyedet jelent, a horse pedig lovat, ennek megfelelően a világ Quarter Horse néven ismeri a vadnyugat gyorslábú lovát.

A quarter zömök, erős testű, széles mellkasú fajta, marmagassága a másfél métert közelíti, súlya 500-600 kiló. Lábai karcsúak, patái kemények, szőrzete leggyakrabban sárga. Nagy értéke kiegyensúlyozott, nyugodt természete, ugyanakkor kitartó munkára is képes a farmokon. Emellett gyors, fordulékony, és különösen jó hátas. Mindezek tetejében szelíd és jóindulatú, a család barátja.

Ezek is érdekelhetnek