Idejében szedjük fel!

A SZABAD FÖLD KERTJE - SZEPTEMBER ELEJÉN csalóka az idő: szinte nyár van, de érdemes odafigyelni több dologra is. Például az érett termény betakarítására, amivel nem jó sokáig várni, ugyanis a szabadban hagyva romolhat az állapota.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 09. 02. szombat2017. 09. 02.

Kép: Ősz kerti munkák alma gyümölcs szüret fa fák 2014 10 07 Fotó: Kállai Márton

Idejében szedjük fel!
Ősz kerti munkák alma gyümölcs szüret fa fák 2014 10 07 Fotó: Kállai Márton

Két éve és tavaly is úgy jártam, hogy a nyár végéig a bakháton termő sárgarépám egészséges volt.

Aztán szeptember végén, október elején felszedtem, s akkor ért a meglepetés: a gyökerek egy részét megtámadta a répalégy. Az idén már a következő napokban felszedem hát a répát és a petrezselymet. Hasonlóan járok el a burgonyával is, annál ugyanis most a nyár végén mégis megjelenő – addig sikerült a fertőzést elkerülni – burgonyabogarak kezdték letarolni a leveleket. A bokrokat nem akarom permetezni, a termés beérett, így felszedem, és a pincébe, a hidegre, a répa mellé viszem.

Hasonló a helyzet az almával, bár még kell két hét a teljes érésig, de nem hagyom kint a fagyokig a termést, ugyanis nagyon nagy a poloskanyomás. Igen aktívak a darazsak is, többnyire csak megsebzik, de sokszor teljesen megeszik az almát.

A sebeken napokon belül megjelenik a monília gomba, és megrothad a gyümölcs. Az alma és körte akkor érett, ha a magja már sötétbarna.

Arra persze vigyázzunk, hogy mit szedünk le és mikor, mivel egyes gyümölcsök nem utóérőek. Ilyen a szőlő is, tehát csak akkor vegyük le, ha megesszük, vagy ha jönnek a fagyok és védett helyre kell tennünk. Sokan nem foglalkoznak vele, pedig hasznos betárolás előtt a termést alaposan átmosni, majd a meleg napot kihasználva, felszárítva eltárolni.

Sőt a készletezési betegségek java része is elkerülhető, ha valamilyen kimondottan erre a célra kifejlesztett készítményt alkalmazunk. Így főként almát és körtét lehet kezelni, ezek a leghajlamosabbak a tárolási betegségekre. A szerekről a gazdaboltosok adnak felvilágosítást.

Azt viszont mindenki megteheti, hogy a pincéjét, tárolóhelyiségét kitakarítja, például mésztejjel lekeni, fertőtleníti. Ezt ne spóroljuk meg, mert az előző éviből szinte mindig marad ott rothadt, mumifikálódott gyümölcs és zöldség. A kiürült tárolóedényeket is alaposan mossuk el, mielőtt újra használnánk.

Ezek is érdekelhetnek