Az UEFA döntött, s ezzel alaposan kibabrált a magyar válogatottal
magyarnemzet.hu
A SZABAD FÖLD KERTJE - SZEPTEMBER ELEJÉN csalóka az idő: szinte nyár van, de érdemes odafigyelni több dologra is. Például az érett termény betakarítására, amivel nem jó sokáig várni, ugyanis a szabadban hagyva romolhat az állapota.
Kép: Ősz kerti munkák alma gyümölcs szüret fa fák 2014 10 07 Fotó: Kállai Márton
Két éve és tavaly is úgy jártam, hogy a nyár végéig a bakháton termő sárgarépám egészséges volt.
Aztán szeptember végén, október elején felszedtem, s akkor ért a meglepetés: a gyökerek egy részét megtámadta a répalégy. Az idén már a következő napokban felszedem hát a répát és a petrezselymet. Hasonlóan járok el a burgonyával is, annál ugyanis most a nyár végén mégis megjelenő – addig sikerült a fertőzést elkerülni – burgonyabogarak kezdték letarolni a leveleket. A bokrokat nem akarom permetezni, a termés beérett, így felszedem, és a pincébe, a hidegre, a répa mellé viszem.
Hasonló a helyzet az almával, bár még kell két hét a teljes érésig, de nem hagyom kint a fagyokig a termést, ugyanis nagyon nagy a poloskanyomás. Igen aktívak a darazsak is, többnyire csak megsebzik, de sokszor teljesen megeszik az almát.
A sebeken napokon belül megjelenik a monília gomba, és megrothad a gyümölcs. Az alma és körte akkor érett, ha a magja már sötétbarna.
Arra persze vigyázzunk, hogy mit szedünk le és mikor, mivel egyes gyümölcsök nem utóérőek. Ilyen a szőlő is, tehát csak akkor vegyük le, ha megesszük, vagy ha jönnek a fagyok és védett helyre kell tennünk. Sokan nem foglalkoznak vele, pedig hasznos betárolás előtt a termést alaposan átmosni, majd a meleg napot kihasználva, felszárítva eltárolni.
Sőt a készletezési betegségek java része is elkerülhető, ha valamilyen kimondottan erre a célra kifejlesztett készítményt alkalmazunk. Így főként almát és körtét lehet kezelni, ezek a leghajlamosabbak a tárolási betegségekre. A szerekről a gazdaboltosok adnak felvilágosítást.
Azt viszont mindenki megteheti, hogy a pincéjét, tárolóhelyiségét kitakarítja, például mésztejjel lekeni, fertőtleníti. Ezt ne spóroljuk meg, mert az előző éviből szinte mindig marad ott rothadt, mumifikálódott gyümölcs és zöldség. A kiürült tárolóedényeket is alaposan mossuk el, mielőtt újra használnánk.
magyarnemzet.hu
ripost.hu
life.hu
vg.hu
bama.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
vg.hu
vg.hu
mandiner.hu
magyarnemzet.hu
origo.hu