Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
KERTÉSZNAPTÁR (szept. 29.–okt. 6.)
Itt az ideje a gyökérzöldségek felszedésének. A betakarítást mindig száraz időben végezzük.
A sárgarépával kezdjük, mert fagyérzékenyebb.
Ásóval feszítsünk a répatestek alá, hogy a termetesebb gyökereket is sérülés nélkül kihúzhassuk. A termést néhány napig szárítsuk a földjén. Jó, ha közben sütheti a nap, mert így a héjréteg inkább megerősödik, s védi a répatestet a tárolás során az esetleges fertőzésektől.
Borongós, esőre hajló időben vigyük a termést fedett szín alá, ott hagyjuk száradni. Tárolásra csak a hibátlan, egészséges, teljesen beérett répákat használjuk fel. Előtte azonban alig félcentis levélcsonk meghagyásával távolítsuk el a termés zöldjét. (Így járjunk el majd a fehérrépával is, amikor a tárolásra készítjük elő.) A gyökérzöldségeket tárolhatjuk prizmában, veremben vagy fűtetlen pincében. Ez utóbbi esetben tárolóközegnek választhatjuk a homokot, a tőzeget vagy a perlitet, a fontos az, hogy tartsuk a közeget mindvégig mérsékelten nedvesen, nehogy a benne tárolt gyökerek elfonnyadjanak.
A tél folyamán renszeresen ellenőrizzük valamennyi tárolt terményünket, hogy idejében eltávolíthassuk közülük a betegeket.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu