Nyerésre áll a parlagfű

Elkeserítő, hogy a sokéves küzdelem ellenére sem csökken a levegő pollenkoncentrációja – fakadt ki érdeklődésünkre Kelen Andrásné, a Parlagfűpollen No Egyesület elnöke.

Zöld FöldHardi Péter2017. 09. 26. kedd2017. 09. 26.
Nyerésre áll a parlagfű

Az okot leginkább abban látja, hogy a gazdák egy része a földalapú támogatás megszerzését tartja a legfontosabbnak. Az sajnos már kevésbé érdekli őket, hogy napraforgótáblájukat ellepi a parlagfű.

Egy Nógrád megyei százhektáros területen, Egyházasdengeleg és Szirák határában például kedvére virulhat a súlyosan allergizáló növény, a hatóság nem avatkozik közbe. Az említett terület azonban csupán csepp a tengerben, az országban 700 ezer hektár parlagfűtől fertőzött.

Sajnos az önkormányzatok sem állnak a helyzet magaslatán, legfeljebb akkor intézkednek, ha bejelentés érkezik, ahelyett, hogy bejárást tartanának, mint ahogy azt tette az egyik fővárosi kerület évekkel ezelőtt. Magyarországon 2 millió ember szenved az allergiától, ami gyógyszerben 40 milliárdos kiadást jelent számukra, ennek a duplája a kifizetett táppénz összege, az orvosi ellátás költsége.

Megoldást csak az jelentene, ha kormánybiztos felügyelné a parlagfű elleni küzdelmet. Következetes munkával három év alatt gátat lehetne szabni a sok kellemetlenséget okozó növény terjedésének, állítja Kelen Andrásné.

Ezek is érdekelhetnek