Repülő csipkék szívogatják a tölgyeket

A platán csipkéspoloska már több évtizede megjelent hazánkban. Eddig nagyon nagy károkat nem okozott, de a kicsi, alig 4-5 milliméteres rovarok a fák leveleinek szívogatásakor elpusztíthatják azokat, a fák korábban hullajtják el lombjukat, erőnlétük gyengül. A szakértők a mostanában megjelent tölgy csipkéspoloskától sem várnak túl nagy kártételt, még az is lehet, hogy a terjeszkedése sem lesz gyors. Hazánkban először 2013-ban találkoztak vele a szakemberek.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 09. 10. vasárnap2017. 09. 10.
Repülő csipkék szívogatják a tölgyeket


Ez a tölgyfákat károsító poloska elsősorban az ország délkeleti részében terjeszkedik, és a legutóbbi hideg tél sem gyérítette a számukat.

Míg a platán csipkéspoloska főként a lakott környezetben telepített platánokon fordul elő és károsít, addig nagy kérdés, hogy a legértékesebb erdeink egyikét alkotó tölgyesek mennyire lesznek kitéve az új kártevőnek.

A külföldi megfigyelések szerint e faj a tölgylevelek szívogatásával hasonló kárt tesz a növényekben, mint a korábban betelepült rokona. Itthoni tapasztalatok alapján a rovar repülve is terjed, de a járművekkel az ember is terjeszti. Erre utal, hogy egyre gyakrabban fordul elő a főbb útvonalak mentén. Látványosabb kártételére is sor került már, amiről orosz és horvát beszámolók szólnak. Kutatók évek óta figyelik, az idén tavasszal is begyűjtöttek több ezer példányt, egy részét holtan – ebből kikövetkeztethető, miként bírják a hidegebb telet. Hát bírják, akkor a begyűjtött egyedeknek csak alig több mint a harmada elpusztult rovar. Hogy milyen mértékben képes felszaporodni e csöpp állat, arra jó példa az a békéscsabai kocsányos tölgy, ahol az egyik ágvillában több mint 1700 darab, csoportosan áttelelő egyedet gyűjtöttek be.
 

Ezek is érdekelhetnek