Hol kúszik, hol bokrosodik

Nagy átváltozóművész a nálunk őshonos közönséges borostyán (Hedera helix). Kezdjük ott, hogy leveleinek alakja az életkortól függően változik. A növényen túlnyomó többségben lévő (vegetatív) levelek karéjozottak, míg a virágzó (generatív) hajtásokon fejlődők tagolatlanok.

Zöld FöldValló László2017. 10. 30. hétfő2017. 10. 30.

Kép: Hedera helix / Lierre grimpant / Taxus baccata / if taille / jardin du decorateur Thierry Bosquet / Uccle / Bruxelles / Belgique ©AlainGuerrier/HorizonFeatures/Leemage, Fotó: leemage

hz65788
Hedera helix / Lierre grimpant / Taxus baccata / if taille / jardin du decorateur Thierry Bosquet / Uccle / Bruxelles / Belgique ©AlainGuerrier/HorizonFeatures/Leemage
Fotó: leemage

Kapaszkodógyökereivel minden érdes felületen rögzíti magát (a fára fölfutva nem szívja annak nedvét, nem élősködik), de ha nincs függőleges felület, akkor a földön fut, és a talajjal érintkező kapaszkodógyökerek idővel (tápanyagot) felszívó gyökérré alakulnak át. Az ilyen fejlett gyökérzetű rész le is választható az anyanövényről, így szaporíthatjuk. Ha a borostyán nem talál kúszásra alkalmas felületet, illetve öregedni kezd, akkor oldalhajtásokat hozva sűrű bokorrá alakul. Ez a bokros forma októberben virágot, télen sötétkék bogyókat hoz (ami az embernek mérgező, de a madaraknak jó eleség).

A közönséges borostyán 20-30 méterre is fölkapaszkodik vagy elkúszik a földön. A talajban nem válogat, jól viseli a szennyezett városi levegőt, s kifejezetten árnyéktűrő. (Különösen száraz, nagy melegek idején a napra ültetett példányok öntözést kívánnak.) Árnyékos területen kiváló gyeppótló, mint erőteljes kúszócserje a kőkerítések, házfalak természetes takarója is lehet. (A falat nem nedvesíti, nem tesz benne kárt.) Díszítőértékét a tél emeli ki igazán, amikor a hó alól kiragyognak örökzöld, fényes levelei. Leveles hajtásai nemcsak a kertben mutatósak, a téli csokrokat is látványossá teszik.

Ezek is érdekelhetnek