Kertésznaptár: Legyen egészséges!

KERTÉSZNAPTÁR (okt. 20–26.)

Zöld FöldValló László2017. 10. 20. péntek2017. 10. 20.
Kertésznaptár: Legyen egészséges!

- Bár a faiskola garanciát vállal a fajtaazonosságért és az oltványok életképességéért, azonban a lappangó fertőzésre sokszor csak hónapok múltán derül fény, ami az oltványok csökött növekedésében, netán a pusztulásában ölt testet. A fajtaazonosságról pedig csupán évek múltán, az első termés megjelenésekor győződhetünk meg. Reklamálhatunk ugyan, de bizonyítanunk kell, hogy mi vétlenek vagyunk, így az igazunknak utólag érvényt szerezni mindenképpen bajos.
Szabvány rögzíti, hogy az oltvány gyökerének mentesnek kell lennie a gyökérgolyva, a pelyhes gyökérpenész és a szegecsfejű gyökérgomba fertőzésétől. Igen ám, de honnan tudhatjuk, hogy tényleg mentes is, elvégre nem vizsgálhatjuk meg mikroszkóppal!
Néhány fogódzó azért akad, ha nem is teljesen biztos. A vékony gyökerek, illetve az azokon képződő hajszálgyökerek hiánya mindenképpen gyanús: lappangó fertőzöttségre utal. Hasonlóan kétes mindenféle daganat a gyökéren, a gyökérgolyva, illetve a vértetű károsítását valószínűsíti. Természetesen a vastagabb gyökerek megléte is fontos (a szabvány 4-5 ceruzavastag gyökeret ír elő), hiszen azok rögzítik a fácskát. A gyökérzet mellett vizsgáljuk meg az oltvány törzsét és vesszőit is. A törzsön nem lehet sérülés, be nem hegedt seb, a szemzés forradásának hézagmentesnek kell lennie (különben „nyílós” lesz az oltvány). Az egészséges törzs és vesszők bőrszövete fénylő és feszes. Nem lehet ráncos (fonnyadt), sem foltos, sem mézgás, az alma- és őszibarackoltványok vesszőcsúcsai nem lehetnek lisztharmatosak.

Ezek is érdekelhetnek