Melyiket a három közül?

KÖZELEDIK az év vége, szaporodnak a különféle szavazások, mi legyen jövőre az év gyümölcsfajtája, rovara, kőzete, miegyebe. Legutóbb a Magyar Haltani Társaság tette közzé felhívását az Év Hala 2018 választásról.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 10. 28. szombat2017. 10. 28.
Melyiket a három közül?

A társaság a korábbi években megszokott módon most is két szabadon fogható és egy védett halat tett fel a voksolási listára. Az is tradíció, hogy mindhárom hal őshonos.

Szavazni a társaság honlapján ez év utolsó napjáig lehet. Amelyik halfaj a legkedveltebbnek bizonyul, megkapja a megtisztelő címet. Most két ismert és egy kevésbé látott halfaj közül választhatunk.

Sok névvel illetett, egyben igen érdekes életmódú faj a balin, amit mondanak ragadózó őnnek, rabló keszegnek is. Ez a többkilósra is megnövő keszegféle talán a legtöbbször látott hal, pontosabban a rablása zaját vélik sokan a csuka, harcsa, süllő hasonló tevékenységének. Holott a folyóink-tavaink felszínén rajzó kisebb halakra legtöbbször a balin támad, csak úgy forr, csobban a víz. E halnak – bár ragadozó – nincsenek fogai, még olyan aprók sem, mint a harcsa gerebenfogsorai. Egyszerűen ráront a kisebb halakra, képes óriásira tátani a száját, s beszippantja az áldozatát, majd egyben lenyeli. Viszonylag sokszor kifogják, mert jól reagál a műcsalikra – ilyen speciális eszköz a fehérre festett horoggal ellátott balinólom –, de halszeletre, élő kishalra is rárabol.

Az előbbinél sokkal ritkábban kerül horogra – gyakran tévesztik össze a nagytestű keszeggel (jászkeszeg, nyúldomolykó, leánykoncér) – a második aspiráns, a domolykó.  E fiatalon még békés planktonfogyasztó, illetve mindenevő hal nagyobbra cseperedve kimondottan ragadozó életmódot folytat, amellett, hogy tavasztól őszig kisebb gyümölcsökkel, például érett cseresznyével is fogható. A nagy példányok már az apróbb műcsalikra rávágnak, de a felkínált kisebb élőhalra szintén, sőt folyókban felveszik a halszeletet is. Tavakban nem nagyon él meg, az áramló folyóvizet kedveli. Többkilós példányaival is találkozhatunk.

Ez utóbbi tulajdonság nem jellemző a kistermetű kövicsíkra, amely szintén a gyorsabb sodrású patakokat, folyókat kedveli. A csíkfélékhez hasonlóan megnyúlt testű hal a szája körül három pár apró bajuszt visel. Oldalának sárgás alapszínét sötét pettyekből, foltokból álló márványozás díszíti. Kicsi termete – legfeljebb 10-15 centisre nő meg – és védettsége miatt nem lehet horgászzsákmány.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek