Nyáron virít a jégvirág

Aligha szerencsés jégvirágnak nevezni az Euphorbia marginata latin nevű dísznövényt, de még mindig szebben hangzik, mint az eredeti, a tarka kutyatej. Mert hát valóban a nem igazán jó hangzású kutyatejfélék közé tartozik ez az egyszerűen szép egynyári.

Zöld FöldValló László2017. 10. 24. kedd2017. 10. 24.
Nyáron virít a jégvirág

E család tagjaira, s így a szóban forgó növényre is jellemző, hogy mérgező (fehér) tejnedvet tartalmaz, ami bőrirritációt válthat ki. Ezért ha vágott virágként is szeretnénk a szobánkban látni, gumikesztyűs kézzel bánjunk vele.

A jégvirág nem apró, szinte jelentéktelen virágaival díszít, hanem a hófehérrel szegélyezett, ovális leveleivel. (Amelyek csak a hajtáscsúcson fehér mintázatúak, az alsóbb levelek zöldek.) Korábban a parasztkertek kedvelt virága volt, napjainkban, a sok színes virágújdonság korában kissé háttérbe szorult, de aki egyszer helyet ad neki, nagy valószínűséggel meg is kedveli. Gyors fejlődésű (60- 80 centire növő), bokros növekedésű, könnyen szaporítható, hálás kerti dísz. Nem is különösebben igényes, csak az fontos, hogy a talaja jó vízelvezetésű legyen. Egyébként sovány földben, napon és félárnyékban egyaránt megél, bírja a meleget, a szárazságot.

Mivel fagyérzékeny, magját a májusi fagyok elmúltával vessük állandó helyére: gyorsan fejlődik és a fagyokig díszít. Elveti magát, azaz elszórt magvaiból újra kihajt.

Ezek is érdekelhetnek