Csigás szarvú cikta

Talán nincs még egy olyan hazai szervezet, amelyik akkora területen látna el természet- és környezetvédelmi feladatokat, mint az 1996-ban alakult Duna–Dráva Nemzeti Park. Legismertebb része, Gemenc önmagában is hatalmas érték, de ide tartozik a Dráva egész magyarországi szakasza is az ártereivel, szigeteivel együtt. Továbbá a nemzeti park igazgatósága felügyel egy sor Somogy, Baranya, Fejér és Tolna megyei területet is. Így ha szeretnénk bejárni a park összesen 50 ezer hektárját, legalább egy hetet kellene rászánnunk.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 11. 11. szombat2017. 11. 11.

Kép: Szentgál Bakony tanyavilág kihalt településrészek újra benépesednek beköltözők vidéken újrakezdők cikta juhok 2017 09 26 Kállai Márton

Csigás szarvú cikta
Szentgál Bakony tanyavilág kihalt településrészek újra benépesednek beköltözők vidéken újrakezdők cikta juhok 2017 09 26 Kállai Márton


A névadó folyók vizes élőhelyei önmagukban is egyedi élményt nyújtanak, a park nevének említésekor szinte mindenkiben e gemenci, drávai képek jelennek meg. Ám kevésbé ismert részek is bőven akadnak. Ilyen a Fejér és Tolna megye határától kicsit délre eső Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet, ahol igen fontos országos feladatot látnak el a park szakemberei. Itt gyűjtötték össze és tartják fenn génrezervátumként a ma már alig ismert cikta juhfajtát.

Hívták ezt régen tolna-baranyai sváb juhnak is, mert a török kivonulása után leginkább a betelepült lakók hozták magukkal a birkáikat is.

A cikta – hasonlóan a rackához – kistestű juhféle, a szarva azonban csigásan pödrött, a gyapja hosszú, durva szálú. Ez az ősi fajta bőven termel gyapjút, ami évente kétszer is nyírható, s régen belőle készült a fuszekli (vastag zokni) és a pacsker (jellegzetes sváb papucs).

E mára szinte kihalt juhfajtából (az őshazájában, Németországban mára már kipusztult) Magyarországon röviddel ezelőtt alig 100 egyedet tartottak nyilván, és talán az utolsó pillanatban – a gondos szelekcióval és tenyésztéssel, megtartva a fajta jellegzetességeit – mára csaknem 800 tagúra növelték az állományt.

Génmegőrzési célból négy tenyészetben tartják fenn, az egyik a nagydorogi Cikta Major, amelyet uniós forrásokból fejlesztenek. Itt féltő gonddal őrzik, genetikai értékként kezelik a nyájat. Mert hát ki tudja? A ’80-s években a mangalicáról sem sejtettük, hogy alig két évtized múlva mekkora értéke lesz: ma japán és amerikai elit éttermek vendégei fogyasztják. Arról már nem is beszélve, hogy – hazai kedveltsége mellett – a világhírű spanyol sonkák egy része is e sertések combjaiból készülnek.
 

Ezek is érdekelhetnek