Kertésznaptár: Forgassuk meg mélyen

KERTÉSZNAPTÁR (nov. 17–23.)

Zöld FöldValló László2017. 11. 17. péntek2017. 11. 17.
Kertésznaptár: Forgassuk meg mélyen


- Kétségtelen, hogy nem könnyű munka az ásás, egyre kényelmesedő világunkba divatba is jött, hogy elhagyják. Ami nagy baj, mert a felső talajréteg fellazítása nélkül kérdéses az elültetett növények kielégítő fejlődése. Az pedig, hogy jól fejlett, elágazás nélküli gyökérzöldségeket kapjunk, a termőföld 30 centi mély felásása, átforgatása nélkül teljességgel lehetetlen.
De a talajszerkezet javítása, megőrzése szempontjából nagyon fontos szerves trágyát is csak így tudjuk a talajba munkálni. Másfelől pedig a területen maradt növénymaradványokat is ekként lehet a legtökéletesebben eltüntetni.
Ősszel áshatunk nagyobb hantokat hagyva, hiszen a tél során elmállanak a rögök. Lazább homokon pedig egyenesen követelmény a hantosság, mert a rögös föld jobban megfogja a téli havat (megakadályozza, hogy a szél elfújja).
De a nagyon könnyű homokon csak tavasszal ássunk, s munkáljuk is el hamar a felszínt, mert különben a szél magát a földet viszi el.

- Elsősorban a városi kertek tulajdonosai között divat pénzért elszállíttatni a begyűjtött lombot, holott a kert félreeső szögletében kijelölt komposztálóban kellene gyűjteni a többi szerves hulladékkal együtt: abból a jövő őszig értékes talajjavító és humuszban gazdag komposzt nyerhető.  Ha enyhe is még az idő, ne halogassuk alacsony művelésű szőlőink fedését a fagyzugos kertekben. Ne feledkezzünk meg a magasművelésű tőkék, lugasok biztosítócsapjának takarásáról sem. Frissen ültetett, fiatal gyümölcsfáink tövét kupacoljuk fel, mert az oltásforradás helyén a legérzékenyebbek az erős téli lehűlésekre.
Kertésznaptár rovatunk ezzel búcsúzik, tavasszal újra jelentkezik.
 

Ezek is érdekelhetnek