Kertésznaptár: Hidegen teleljenek

KERTÉSZNAPTÁR (nov. 10–16.)

Zöld FöldValló László2017. 11. 10. péntek2017. 11. 10.
Kertésznaptár: Hidegen teleljenek

Noha az egyes zöldség- és gyümölcsfélék ideális tárolási hőmérséklete között különbségek mutatkoznak, általánosságban igaz, hogy 2 és 5 fok közötti hőfokon valamennyi jól eltartható. Ennél melegebb helyen megnő a megbetegedések fellépésének esélye, egyben nagyobb arányú lesz a termények vízvesztése, apadása is. Az apadás hidegben is bekövetkezik, és a 3-4 hónapos tárolás során komoly mértéket ölthet. Ez ellen párásítással, gyökérzöldségek esetében a tároló özeg nedvesen tartásával védekezhetünk. (Ha jelentősebb mennyiségű zöldség-gyümölcsöt tárolunk, tanácsos hőmérőt és páratartalom-mérőt beszerezni, hogy pontos képet kapjunk a tárolótér környezetiviszonyairól.) Rendszeres ellenőrzéssel kövessük nyomon a termények egészségi állapotát, hogy idejében kiszűrhessük a romlásnak indultakat, amelyeket persze, belőlük a hibás részt kivágva, még felhasználhatunk.

A leander, a muskátli és más edényes délszaki virágaink teleltetésének ideális hőmérséklete 5–10 fok. Ilyen hőviszonyok mellett a legkisebb az esélye a kártevők megéledésének, felszaporodásának.

Még a 15 fok is visszatartó hatású, az e fölötti hőmérsékleten azonban lényegesen megnövekszik a fertőzés veszélye. Fontos, hogy a teleltetés során a minimálisra csökkentsük az öntözést: a legtöbb délszaki növénynek csak annyi vizet adjunk, hogy a földje épp ki ne száradjon.

Mivel a telelő díszek életműködése a minimálisra csökken, fölösleges a tápoldatozásuk és mindennemű trágyázásuk is.

Ezek is érdekelhetnek