Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
KERTÉSZNAPTÁR (nov. 10–16.)
Noha az egyes zöldség- és gyümölcsfélék ideális tárolási hőmérséklete között különbségek mutatkoznak, általánosságban igaz, hogy 2 és 5 fok közötti hőfokon valamennyi jól eltartható. Ennél melegebb helyen megnő a megbetegedések fellépésének esélye, egyben nagyobb arányú lesz a termények vízvesztése, apadása is. Az apadás hidegben is bekövetkezik, és a 3-4 hónapos tárolás során komoly mértéket ölthet. Ez ellen párásítással, gyökérzöldségek esetében a tároló özeg nedvesen tartásával védekezhetünk. (Ha jelentősebb mennyiségű zöldség-gyümölcsöt tárolunk, tanácsos hőmérőt és páratartalom-mérőt beszerezni, hogy pontos képet kapjunk a tárolótér környezetiviszonyairól.) Rendszeres ellenőrzéssel kövessük nyomon a termények egészségi állapotát, hogy idejében kiszűrhessük a romlásnak indultakat, amelyeket persze, belőlük a hibás részt kivágva, még felhasználhatunk.
A leander, a muskátli és más edényes délszaki virágaink teleltetésének ideális hőmérséklete 5–10 fok. Ilyen hőviszonyok mellett a legkisebb az esélye a kártevők megéledésének, felszaporodásának.
Még a 15 fok is visszatartó hatású, az e fölötti hőmérsékleten azonban lényegesen megnövekszik a fertőzés veszélye. Fontos, hogy a teleltetés során a minimálisra csökkentsük az öntözést: a legtöbb délszaki növénynek csak annyi vizet adjunk, hogy a földje épp ki ne száradjon.
Mivel a telelő díszek életműködése a minimálisra csökken, fölösleges a tápoldatozásuk és mindennemű trágyázásuk is.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu