Ne repedjen a törzs!

Jönnek a fagyos éjjelek, amikor a fák törzsének, vastagabb ágainak északi oldala nappal lassabban melegszik fel, sokszor fagyos marad. A baj igazából – meglepő módon – a déli napfénynek kitett, jobban felmelegedő oldalon jelentkezhet: a sötétebb árnyalatú törzsés ágrészek átmelegedve kiengednek, majd éjjel megfagynak. Ez a hőmozgás megrepesztheti a kérget, de még a fatest külső rétegét is.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 11. 07. kedd2017. 11. 07.

Kép: kert konyhakert O Horváth György Szabad Föld fa kéreg meszelés kártevők és hőingadozás elleni védelem gyümölcsfa mész 2017 10 31 Fotó: Kállai Márton

Ne repedjen a törzs!
kert konyhakert O Horváth György Szabad Föld fa kéreg meszelés kártevők és hőingadozás elleni védelem gyümölcsfa mész 2017 10 31 Fotó: Kállai Márton


Országúti hasonlattal élve: kátyúsodni kezd a fa, szakszóval: fagylécek alakulnak ki rajta. Aztán ezeken a repedéseken egyrészt fertőző anyagok – baktériumok, gombák, köztük az egyre terjedő farontó taplófélék – juthatnak a fába már a tél végi enyhébb időben is, másrészt a későbbiekben e rések remek búvóhelyet adnak a kártevőknek.

Ez ellen sokan hatásosan használják a fatörzsek meszelését, vagyis fehér bevonatot képeznek a törzsön, a vázágakon – a lényeg, hogy a felmelegedést elkerüljék. Ám az sem másodlagos, hogy az 5-7%-os mésztejoldat lúgos hatású, ami a fákat még nem károsítja, de a lekent felületen sok petét, lárvát elpusztít.

Sőt a későbbiekben a fehér fatörzseket a kártevők is inkább elkerülik: jobban kedvelik a sötétebb, rejtőszíneikhez hasonlító felületeket.

A mostani ősz egyébként kedvez a majdani fagylécek kialakulásának, ugyanis sok a csapadék, hosszabb a melegebb periódus. Ezért a fák sok vizet halmoztak fel, leveleik nagy része már régen lehullott, így nincs, ami segítené a párolgást.

Az ágak vízzel telt lazább szöveteket tartalmaznak, melyek – ha megint komolyabb fagy jön, mint az idén év elején – a sok víz miatt könnyebben károsodhatnak.

Ezek is érdekelhetnek