Veszélyes az egyszemű?

Ellentmondás kíséri az ősbúza (alakor) térhódítását a reformtáplálkozásban.

Zöld FöldValló László2017. 11. 23. csütörtök2017. 11. 23.
Veszélyes az egyszemű?

Egyesek szerint csekély gluténtartalma miatt a legtöbb gluténra érzékeny ember számára biztonságos a fogyasztása, míg mások (köztük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakértői is) azt állítják: az alakorban lévő glutén egészségkárosodást okozhat az arra érzékenyeknél. Ám ezen túl bőven akad még olyan tulajdonsága, amiért nagyobb szerepet kaphat a táplálkozásunkban.

Az alakor vad alakja valamennyi mai búza őse. Nagy életerejű, a legmostohább körülmények között is termő gabonaféle, ráadásul a búzához képest kifejezetten igénytelen, betegsége szinte nincs, s a gyomot képes elnyomni a környezetében. (Ezek miatt kiválóan alkalmas biotermesztésre.) Törékeny orsójú kalászán egyszemű kalászkák ülnek (innen az egyszemű búza elnevezés).

A magot a kalász teljesen körbezárja (ezért nehéz csépelni), így egyszersmind megóvja a környezetszennyezéstől. Kevés szénhidrátot, ugyanakkor sok mikroelemet és esszenciális aminosavat tartalmaz. Több növényi zsír, A-vitamin és béta-karotin van benne, mint a modern búzákban. Sokak szerint a reformkonyha ideális gabonája, a belőle készített étel könnyen emészthető. Erdélyben sajátos ízű lepényféléket, pogácsát és kenyeret is sütnek alakorból, noha erre kevésbé alkalmas. Ezért sokan megfőzik, mint a rizst, vagy kásaként fogyasztják.
 

Ezek is érdekelhetnek