Örökerdőt járva

Vissza a természethez! – adta ki a jelszót a XVIII. században Rousseau, a francia felvilágosodás kiemelkedő gondolkodója. Az ipari forradalom és a technikai fejlődés századaiban azonban minden fontosabb volt, mint az eredetihez, a természeteshez való visszatérés gondolata.

Zöld FöldValló László2017. 12. 06. szerda2017. 12. 06.
Örökerdőt járva

Idővel az ember kezdte belátni, hogy itt nemcsak valami szép eszméről van szó, hanem hovatovább létkérdésről az ember és a természet viszonyában. Kiderült, hogy az esztelenség, az egyoldalúság súlyosan visszaüt, a természet gátlástalan legyűrésével az ember maga alatt vágja a fenntartható fejlődés, sőt a puszta létezés fáját. Ha megkésve is, de ellenmozgalmak indultak, többek között a mezőgazdasági termelés és az erdőgazdálkodás terén: megszületett a biotermesztés, illetve az örökerdő eszméje és gyakorlata. A biológiai gazdálkodás alapjait Rudolf Steiner és Albert Howard rakta le, az örökerdő gondolata pedig Alfred Möller német erdészhez köthető.

Az örökerdő kulcseleme a változatosság a fafajok és az erdei életközösségek tekintetében egyaránt, aminek alapja a folyamatos és önmagától való (spontán) felújulás. Az erdész dolga, hogy ezt szem előtt tartva végezzen minden beavatkozást. Vagyis őrizze meg a folyamatos erdőborítottságot, az erdőszerkezet változatosságát, az elegyességet, a vegyeskorúságot, részesítse előnyben az őshonos fafajokat, gondoskodjon az öreg és a holt fák védelméről.

Az örökerdőben tilos a tarvágás (a talaj védelme érdekében is), kötelező a válogató (szálankénti) művelés, s minden munkát, így a fakitermelést is kíméletesen kell végezni. Az örökerdő fái egészségesebbek, jobban ellenállnak a klímaváltozás negatív hatásainak, megőrzik az erdei közösség élettereit és gazdasági hasznosíthatóságuk sem csökken. Hazánkban e módszer zászlóvivője a Pilisi Parkerdő Zrt.: több mint 8 ezer hektárt művel örökerdőként.

Ezek is érdekelhetnek