Világverő kereklevelű

Burgundia a hazája, innen indult világhódító útjára a chardonnay fehérborszőlő-fajta. A földkerekség minden szőlőtermesztő országában ismerik, termőterülete hazánkban az utóbbi 2-3 évtizedben növekedett csaknem 3000 hektárra, s vált a harmadik legelterjedtebb fajtánkká.

Zöld FöldValló László2017. 12. 13. szerda2017. 12. 13.

Kép: A picture taken on October 2, 2013 of Chardonnay grapes, during the harvesting of wine grapes in a vineyard of the Veuve Clicquot Champagne House, in Ay, in the northeastern French champagne region. AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI / AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI, Fotó: FRANCOIS NASCIMBENI

FRANCE-GASTRONOMY-VITICULTURE-WINE-CHAMPAGNE
A picture taken on October 2, 2013 of Chardonnay grapes, during the harvesting of wine grapes in a vineyard of the Veuve Clicquot Champagne House, in Ay, in the northeastern French champagne region. AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI / AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI
Fotó: FRANCOIS NASCIMBENI

Megbízhatóan, de nem bőven terem, a rothadásra érzékeny, fürtje, bogyója apró. Alkalmazkodóképessége azonban kiváló, elég jó fagytűrő, a szárazabb körülményeket (köves lejtőket) is elviseli, ugyanakkor a fekvés és a talaj iránt is csak közepesen igényes. Tőkéje közepes növekedésű, gazdag vesszőállományú, a magas művelésben jól termeszthető.

Mint apró fürtű fajtát hosszúra kell metszeni, zöldmunkája közepes igényű. A chardonnay (vagy kereklevelű, ahogy korábban nevezték) korán fakad és virágzik, szeptember közepétől érik. Kicsi bogyói fehéreszöldek, feketén pontozottak, ízük semleges, mondhatni, a fű ízéhez hasonló. (Igen meglepő, hogy ebből az egyszerű alapízből milyen különös ízhatások jönnek létre a feldolgozás során.) Nagy értéke viszont, hogy a bogyó cukortartalma még a gyengébb évjáratokban is eléri a 17 mustfokot, a jó években pedig általános a 20 vagy a feletti érték.

A chardonnay talán abban a legkülönlegesebb, hogy különböző termőhelyi körülmények között, jól megválasztott szüreti időpontban, illetve borászati technológiával jellegében teljesen más karakterű, mégis nagy élvezeti értékű borokat képes adni. Hidegebb klímájú borvidékeken gyümölcsös, élénk, savakban gazdag, friss szénára emlékeztető borok erjednek belőle.

Átlagos klímában és teljes érés előtt szüretelve zöldalma-illatú, sokféle finom savat tartalmazó bort ad, a sárgadinnyére és mézre emlékeztető ízjegyekkel. Kiváló termőhelyen és teljes érésben betakarítva – hordós érleléssel – finom savérzetű, telt, karakteres, kiváló bor készíthető belőle, ami akár 5-10 évig érlelve is tartja a minőségét, sőt egyre jobbá válik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek