Mandarinország gyümölcse

Remek dolog, hogy ma már hazánkban sem múlhat el úgy a tél, hogy jól ne lakhatnánk mandarinnal. Nem volt ez mindig így, hiszen az első európai ültetvények csak mintegy százötven évvel ezelőtt létesültek Olaszországban.

Zöld FöldValló László2018. 01. 25. csütörtök2018. 01. 25.

Kép: TO GO WITH AFP STORY BY RANA MOUSSAOUI A Lebanese farmer collects his mandarin harvest at a farm in the southern Lebanese coastal city of Tyre on January 5, 2010. Lebanon is embarking on a campaign against the massive use of pesticides on its fertile land, a practice recently criticized by experts causing panic among consumers who value the quality of their soil. AFP PHOTO/JOSEPH EID / AFP PHOTO / JOSEPH EID, Fotó: JOSEPH EID

Mandarinország gyümölcse
TO GO WITH AFP STORY BY RANA MOUSSAOUI A Lebanese farmer collects his mandarin harvest at a farm in the southern Lebanese coastal city of Tyre on January 5, 2010. Lebanon is embarking on a campaign against the massive use of pesticides on its fertile land, a practice recently criticized by experts causing panic among consumers who value the quality of their soil. AFP PHOTO/JOSEPH EID / AFP PHOTO / JOSEPH EID
Fotó: JOSEPH EID

Különös módon a
mandarin innen került Amerikába, ahol Florida és Kalifornia lett az új hazája. Mert a régi, az őshaza Délkelet-Ázsiában és a Fülöp-szigeteken terült el, s évezredeken át Kína volt a gyümölcs első számú termesztője.

Nevét is nagy valószínűséggel az egykori hírhedt kínai bürokráciát megtestesítő mandarinokról kapta. Ma már a világ számos országában termesztik, elsősorban a szubtrópusi éghajlati övben. A mandarin örökzöld lombozatú, kisebb fa, keskeny, lándzsás levelekkel. Virágai hófehérek, erősen illatosak, a helyükön fejlődnek a kissé lapított gömb formájú gyümölcsök. A héj könnyen leválasztható, a termés gerezdekre osztható. Bár kevesebb vitamint tartalmaz rokonainál, a citromnál és a narancsnál, de íz- és zamatanyagaiban túltesz rajtuk.

Különösen a friss, még rostjaiban is zsenge termés íze páratlan. Idővel szikkadni kezd, a rostok megerősödnek, ami csökkenti az élvezeti értékét.

A mandarin gerezdjeivel díszíthetünk tortákat, édességeket, jó összetevője a gyümölcssalátáknak is. (Mivel vegyszerrel kezelik, hogy szállítás közben meg ne betegedjen, a termés héját semmilyen formában ne használjuk fel.)

A mandarint tehetjük töltelékekbe, adhatjuk köretnek, s készíthetünk belőle zselét, szószt, szörpöt, lekvárt vagy akár likőrt is.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek