Bakhátra a magokkal

Az utóbbi hetek csapadékos időjárását az előrejelzések szerint március első napjaiig szintén havazás, havas eső, eső követi. Szinte biztos, hogy nem lesz korai tavaszodás, így sok kötött, lassan szikkadó talajú kertben március második feléig nemigen láthatunk hozzá a veteményezéshez. Van azonban egy-két jó megoldás!

Zöld FöldO. Horváth György2018. 02. 24. szombat2018. 02. 24.

Kép: O Horváth György szabad föld kert földművelés konyhakert gazdálkodás háztáji répa vetés bakhátas termelés 2015 05 05 Fotó: Kállai Márton

Bakhátra a magokkal
O Horváth György szabad föld kert földművelés konyhakert gazdálkodás háztáji répa vetés bakhátas termelés 2015 05 05 Fotó: Kállai Márton

Sokan panaszkodnak majd, hogy az idén egy-két hetet megcsúsztak a kerti munkával, főként a vetéssel, mert csak kenni tudták a földet – pontosabban a sarat. Főleg ott lesz gond, ahol magas a talajvíz.

Az utóbbi hetekben elég sok csapadék hullott és még fog is – még jó, hogy éjjelente egy kicsit fagy a felszín, így az eddig lehullott vizeknek lesz ideje az altalajba szivárogni. Az ilyen kertekben megéri a következő napokban néhány ágyást kialakítani, hogy a korai zöldségeket mégis elvethessük.

A reggeli fagyok miatt csak a talaj felszíne kemény, tehát ásni, kapálni, majd gereblyézni is tudunk napközben. A vizesebb kertekben, kertrészekben megoldás lehet, ha 20-25 centivel megemeljük a talajfelszínt, amit több módon is elérhetünk: készíthetünk bakhátat vagy magas ágyást is. Az előbbinél egy ágyásnyi hosszúságban terítsünk 10-15 centi vastagon, 50-60 centi szélességben trágyát vagy komposztot, aztán halmozzuk rá jobbról, balról a talajt 20-25 centi vastagon. Egyengessük el a tetejét úgy, hogy az legalább fél méter széles legyen, azaz két sor gyökérzöldség, hagyma, retek kényelmesen megteremjen rajta.

A most sárosabb talajrész néhány hét alatt kiszárad annyira, hogy megfelelő magágyat készíthessünk márciusban.

A magas ágyás elkészítéséhez érdemes néhány vastagabb deszkát összeütni 20–40 centi magasságig. Ennek aljára halmozhatunk trágyát, komposztot, aztán jöhet rá a föld. Olyan széleset ajánlott építeni, aminek a közepét behajolva még elérjük, s képesek vagyunk gyomlálni. Harmadik megoldás is van: egy-egy ágyás alá annyi trágyát rakunk, hogy a földet visszatermelve eleve magasabbra kerül a felszín 15-20 centivel. Aki vályogosabb talajjal foglalkozik, igazolja, mennyit számít a szerves trágya rendszeres adagolása: elég két-három év, és porhanyóssá, jobb vízgazdálkodásúvá válik a kertnek az a része.

Ezek is érdekelhetnek