Pöttöm királynő

Szapphó, az időszámításunk előtt 600 körül élt népszerű görög költőnő nevezte a rózsát a virágok királynőjének. Népszerűségét a minirózsák térhódítása tovább növelte, ezeket télen és nyáron egyaránt kínálják a kertészetek.

Zöld FöldValló László2018. 02. 02. péntek2018. 02. 02.
Pöttöm királynő

A minirózsák többsége 25-30 centi magasra nő, a legkisebbek pedig csak 15-20-ra. A virágok színe rendkívül sokféle, a fehér, piros, sárga, rózsaszín, bordó, illetve ezek árnyalatai, átmérőjük egy-két centi. A legmutatósabb minirózsák gömb alakúak, tömött bokrúak, illatos változatot ez ideig még nem sikerült nemesíteni.

A télen vásárolt vagy ajándékba kapott minirózsa számára a száraz szobai levegő kritikus lehet, ezért a legjobb, ha olyan tálcára tesszük, amelyen előzőleg ujjnyi vastag kavicsréteget terítünk el. A nedves kavicságyról párolgó víz párásítja a növény környezetét, ugyanakkor azonban a gyökeret levegősen hagyja. Mert ha a cserép alá olyan alátétet teszünk, amiben a víz felgyülemlik, és a gyökér folyamatosan vízben áll, ezt a növény nehezen viseli. De hasonlóképpen szenved a szárazságtól is, ezért ügyeljünk, hogy földje ne száradjon ki.

A minirózsa fényigényes, enyhe téli időszakban legjobb az ablakpárkányon vagy a teraszon tartani, ahol természetes napfényt kap. A melegebb tavaszi napok beköszöntével pedig, ha erre módunk van, ültessük ki a kertbe, s ha a következő télen már ott teleltetjük, csak a tövét kell betakarnunk a nagyobb fagyok idején, mert egyébként elviseli a hideget. Ápolásában fontos az elnyílt virágok rendszeres eltávolítása és a szárak visszametszése.  

Ezek is érdekelhetnek