Rózsaszín derű - Különleges virágszépségek tartoznak ebbe a családba

Különleges virágszépségek tartoznak az Európában őshonos hangafélék családjába (mint a rododendron, a csarab, a különböző hangák), közös jellemzőjük, hogy a savanyú talajokat kedvelik. Ez sajnos behatárolja a termeszthetőségüket, hiszen hazánkban főként az ország nyugati és északkeleti szegletében találkozhatunk eredendően savanyú földekkel.

Zöld FöldValló László2018. 02. 08. csütörtök2018. 02. 08.

Kép: Flowers Heather 'Arthur Johnson' Paris France. Biosphoto / Jean-Yves Grospas, Fotó: Jean-Yves Grospas

Rózsaszín derű - Különleges virágszépségek tartoznak ebbe a családba
Flowers Heather 'Arthur Johnson' Paris France. Biosphoto / Jean-Yves Grospas
Fotó: Jean-Yves Grospas

Jó hír azonban, hogy van néhány olyan fajuk, amelyek jól alkalmazkodnak a semleges, sőt még a kissé lúgos kémhatású talajokhoz is, így ezeken a területeken szintén meghonosíthatjuk őket. Ilyen a képünkön látható örökzöld hanga (Erica x darleyensis) is, amely januártól már bontogatni kezdi szirmait, rózsaszín derűt árasztva maga körül a – sajnos többnyire hó nélküli – téli szürkeségben.

A hozzá igen hasonló csarabtól az különbözteti meg, hogy porzói kiemelkednek a pártából, de a virágzási idejük sem esik egybe. A tömött fürtöt alkotó virágok fehérben és a rózsaszín legkülönbözőbb árnyalataiban virulnak.

Az örökzöld hanga 50-60 centi magas, fölfelé törő növekedésű bokor, melynek tűszerű lombozata ősztől rendszerint bronzos árnyalatot ölt – látványos díszéül a környezetének. Legszebben a savanyú, homokos talajon díszlik, de hibridjei szépen virulnak enyhén lúgos viszonyok között is. Kedveli a félárnyékot, meghálálja a sok napfényt, de az erős kora délutáni napsütéstől szenved.

A kertben lombhullató fák és cserjék tövében vagy sziklakertben mutat a legszebben. Virágzás utánra időzített metszéssel rendszeresen távolítsuk el az elöregedett hajtásokat, mert ezek zilálttá teszik a bokrot. Félfás dugványról szaporíthatjuk.
 

Ezek is érdekelhetnek