Színes táplálkozás

Ott tartunk, hogy már divatoznak a zöldségek, gyümölcsök is. Persze az ember hozza divatba egyes csoportjait, ami mögött szerencsére nem valami hóbort, hanem gyakran egészségügyi megfontolások állnak.

Zöld FöldValló László2018. 02. 14. szerda2018. 02. 14.
Színes táplálkozás

Mint a legújabb mozgalom – vagy ha tetszik, divatirányzat – esetében is, ami a szivárványszínű táplálkozás nevet viseli, s amelyet több nyugat-európai egészségvédő szervezet is a zászlajára tűzött. Az új divat kiemelt figyelmet fordít a lila zöldségekre, gyümölcsökre, hiszen köztudottan kedvezően hatnak az emberi szervezetre.

A színanyagok vagy fitokemikáliák adják a termények színét, köztük az antocianinok, amelyek a piros vagy lila színekért felelősek. A színanyagoknak kitüntetett a szerepük a szervezetünkben különböző okok miatt felszaporodó káros szabad gyökök semlegesítésében, így akadályozva meg számos súlyos betegség kialakulását, mérsékelve az öregedést. Az áfonya, bodza, szeder, fekete ribiszke, málna, szamóca és kék szőlő különösen nagy arányban tartalmaz piros színanyagot. A zöldségek közt sokáig csak a cékla volt lila, napjainkban – a nemesítéseknek köszönhetően – sárgarépát, burgonyát, karfiolt is láthatunk lilában. Sőt egyre többet, minthogy növekszik a népszerűségük.

Azonban nemcsak az egészségtudatos fogyasztók részesítik előnyben a színes vagy a hagyományostól eltérő színű terményeket, hanem azok is, akik csak a színesebb ételekért rajonganak. Persze a nemesítők és termesztők is azon vannak, hogy minél extrább terményeket dobjanak piacra, hogy azok újdonságértékét kamatoztathassák. Ilyen a kínaiak nagy szenzációja, a fekete színű kukorica, ami lehet, hogy minden tulajdonságában ugyanolyan, mint a hagyományos, de egyvalamiben biztosan különbözik tőle: a színében.

Ezek is érdekelhetnek