Várva várt hagymások

Kifizetünk akár több száz vagy ezer forintot is, hogy minél korábban legyen otthonunkban kora tavaszi, virágzó hagymás növény. Holott a krókuszt, a jácintot, de a kevéssé emlegetett törpenőszirmot mi magunk is könnyen virágzásra bírhatjuk.

Zöld FöldO. Horváth György2018. 02. 25. vasárnap2018. 02. 25.

Kép: jácint virág föld cserép 2008 03 17 Fotó: Kállai Márton

Várva várt hagymások
jácint virág föld cserép 2008 03 17 Fotó: Kállai Márton

Már kibújtak a kertben a tavaszi hagymás virágok: a hidegebb idő ellenére a levelét növesztgeti a nárcisz, a tulipán is. De szerencsére azért nem nagyon kapkodják el, hiszen a szokásosnál melegebb, de azért fagyos reggeleket hozó február nem engedi a gyors kitavaszodást. Így vélhetően márciustól bontják majd ki a megszokott sorrendben a virágaikat is. A virágüzletekben, nagyáruházakban ott kelleti magát – és illatozik is – a hajtatásban már egy hónapja nevelésbe fogott virágözön.

Vaskosak az árak: a tízdarabos csomag hagymát ezer forint körüli áron kínálják a boltosok. Egy-egy virágzó példány pedig legalább 500 forintba kerül. Érdemes hát olyan helyiségben, ahol 10-15 foknál nincs melegebb, elhelyezni néhány cserépnyi hagymát. Ehhez a laposabb változatokat vegyük, de használhatunk virágládát is. A lényeg, hogy várjuk meg, amíg a talaj egy kicsit felmelegedik – elég hozzá egy fél nap vagy egy éjszaka –, aztán ne túl mélyen ültessük tele hagymásokkal. Locsoljuk meg érzéssel, s várjunk. Két hét, és megjelennek a levelek, egy-másfél hónap – fajtól, fajtától függően – múlva a virágok. Tehát ha nem is nőnapra, de húsvétra biztos meglephetjük magunkat saját hagymás virágözönnel.

Amikor e növények elvirágoztak, mindet kiültethetjük a kertbe.

A talajt ne bolygassuk meg, a növényt, ahogyan éppen van, fordítsuk ki a cserépből, ládikából, s helyezzük el a kertben. A levelek még sokáig virítanak, elegendő tápanyagot gyűjthetnek a hagymák fejlesztésére, melyeket majd fel is szedhetünk – s egy év múlva megismételhetjük a tél végi szobai virágoztatást.

Ezek is érdekelhetnek