Korán kell elkezdeni

Fogyasztási szokásaink szükség szerinti megváltoztatására van szükség, ha élhető környezetet akarunk hagyni az utódainkra.

Zöld FöldH. P.2018. 03. 31. szombat2018. 03. 31.
Korán kell elkezdeni

Ebben a mondatban lehetne összefoglalni a március 22-i víz világnapja alkalmából negyedik alkalommal megrendezett szigetmonostori Ökosziget üzenetét – tudtuk meg Lőrinczi Istvántól, az esemény főszervezőjétől.

Erre összpontosítottak az előadók is, köztük Molnár Zsolt, a település polgármestere. Szigetmonostor alól származik a fővárosiak által elfogyasztott víz 70 százaléka. Ahhoz, hogy ez a víz tiszta maradjon, a környezetet is rendben kell tartani.

Ez azonban még nem mindenkiben tudatosult, sokan korlátozásnak érzik a környezetvédelmi előírásokat. A  tudatformálás fontosságát hangsúlyozta Takács-Sánta András humánökológus, és a környezetükért tenni akaró helyi kisközösségek szerepét emelte ki előadásában.

S hogy ne csak szó maradjon a tudatformálás, a szervezők a környező településekről érkező iskolásokat bevezették a környezet védelmének alapjaiba.

A legkisebbek egymással versenyezve a környezettudatos háztartással ismerkedtek. A harmadik és negyedik osztályosok megtudhatták, hogy miből készül a tányérjukra kerülő étel, mi lesz a sorsa annak, amit nem esznek meg, illetve miként kerül vissza a természet körforgásába. Az eggyel idősebb korosztályba tartozók tanösvényen haladtak végig, ahol játékosan szerezhettek ismereteket arról, hogy a szokásaink miképpen hatnak a környezetünkre. A legnagyobbak pedig a jövő fenntartható városát tervezhették meg.

Előtte azonban ismertetőt hallgattak meg, a végén pedig kielemezték, mennyire felel meg a kívánalmaknak az általuk tervezett település. 

Két nap alatt összesen ezer gyermek ismerkedhetett meg a környezet védelmének fontosságával, ami által nem csak ők maguk lehetnek majd tudatosabb felnőttek, de már most hathatnak a környezetükre, szüleikre.

Ezek is érdekelhetnek