Még sár és víz az úr

AKÁR A 200 EZER HEKTÁRT IS ELÉRHETI az országban a belvízzel borított terület. S ehhez még akár 2 millió hektár is járulhat, ahol április 10-ig a sár miatt biztosan nem lehet talajmunkákat végezni. Károsodott az őszi és késik a tavaszi vetés.

Zöld FöldO. H. GY.2018. 04. 01. vasárnap2018. 04. 01.

Kép: Szigliget, 2018. március 11. Belvízzel elöntött terület Szigligetnél 2018. március 11-én. MTI Fotó: Varga György, Fotó: Varga György

Még sár és víz az úr
Szigliget, 2018. március 11. Belvízzel elöntött terület Szigligetnél 2018. március 11-én. MTI Fotó: Varga György
Fotó: Varga György

Szinte biztos, hogy az idei tavaszt a belvíz uralja a földeken. Az utolsó téli csapadék előtt is a legtöbb helyen telített volt a talaj, erre jött még 5–20 centi hó, ami csak lassan olvad. Az előrejelzések szerint áprilisig szinte végig esni fog. Már az elmúlt héten is 70–100 ezer hektárt borított víz, ami csak tovább növekedett, s akár a 200 ezer hektárt is elérheti. Vélhetően csak április derekától javul meg az idő.

Nem is lehet azon csodálkozni, hogy a gazdák az idén legalább kétnégy hetet késnek a vetéssel. Ez rányomhatja bélyegét az egész esztendőre, főként a zab, a tavaszi árpa, továbbá a cukorrépa, illetve számos szántóföldön termelt zöldség (pl. a zöldborsó) esetében. És nemcsak a hidegre, a fagyra kell számolni, hanem leginkább a sárral, ami miatt képtelenség megfelelő magágyat készíteni.

Egy hete Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke arról számolt be, hogy olyan mennyiségben került víz a szántóföldekre, ami országosan gondot jelent. Azóta sem javult a helyzet, mert nincs hová folynia a víznek: a március közepi fagy, hó és eső előtt is szinte mindenhol teljesen telítődtek a talajok. A statisztika szerint már akkor nagyjából félhavi csapadékkal hullott több az átlagosnál, áprilisra elérheti az egyhavi többletet is.

A legjelentősebb belvizes terület Békés és Csongrád megyében alakult ki, illetve a Balaton „leeresztése” miatt már több hete a Sió mentén akadnak problémák – miként szinte minden évben erről panaszkodnak az ott gazdálkodók. Jellemző, hogy a Balaton vizéből kevesebb távozik, mint amennyi az ilyen csapadékos időkben a tóba ömlik. A korábban kisebb mennyiségű csapadékhoz jutó Észak-Magyarország most már szintén a többlettel küzd, ott is óriási tószerű elöntések alakulnak ki.

A talaj szikkadása majd a jövő héten kezdődhet el. Nagy kérdés, hogy a szelek és a felmelegedés, illetve az előrejelzett esők közül melyik lesz az erősebb?

Ezek is érdekelhetnek