Nyaralóhajók a Tiszán

Jövőre már nem csupán kajakkenuval lehet csorogni a Tiszán, hanem akár nyaralóhajóval is. Egy kiemelt beruházás fejlesztésnek köszönhetően a jövőben kikötők épülhetnek vagy újulhatnak meg a folyó mentén.

Zöld Föld-ftb-2018. 05. 15. kedd2018. 05. 15.

Kép: Tisza folyó Tokaj Orvhorgászat orvhalászat orvvadászat vizirendészet vizirendörség 2012.08.02. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Nyaralóhajók a Tiszán
Tisza folyó Tokaj Orvhorgászat orvhalászat orvvadászat vizirendészet vizirendörség 2012.08.02. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Az már 2016-ban kiderült, hogy a magyar állam tízmilliárd forint európai uniós forrást szán a Felső- és Alsó-Tiszán az egységes vízitúra-hálózat kiépítésére – ami a turizmus több területét is érinti (kerékpár-, gyalogos-, lovas vagy éppen borturizmus). A 2018-as év azonban kiemeltnek számít abból a szempontból, hogy az uniós források segítségével Magyarországon, a Bodrogon is elindulhat a NyugatEurópában már igen népszerűnek számító nyaralóhajóturizmus-program előkészítése. Ehhez az állam húsz hajó vásárlását jelentette be, és hozzárendelt 4,6 milliárd forintot.

A folyami nyaralóhajók főként családok, baráti társaságok számára nyújthatnak aktív pihenési lehetőséget. A hajók vezetéséhez nem kell nagy hajózási ismeret. Ennek oka az, hogy a hajók nem hosszabbak tizenöt méternél, és legfeljebb olyan gyorsan haladnak, mint egy parton kocogó helyi lakos. A MAHART Magyar Hajózási Zrt. oldalán már olvasható a hajókra vonatkozó árubeszerzési ajánlattétel. Ez összesen „20 darab új gyártású, mű- anyag testű, külső kormányállással is rendelkező, 2-3-4 kabinos, azonos sorozatból származó nyaraló- hajó (lakóhajó, csatornahajó /river and canal boat/)” beszerzésére vonatkozik. A beérkezett ajánlatokat 2018. május 18-án bontják majd ki, a győztes pályázónak pedig 2019. február elsejéig, illetve 2019. május 1-jéig kell leszállítania a hajókat. A Tokaj és Kisköre térségben élők azt remélik, hogy a nyaralóhajó-turizmus színesebbé teszi majd a turisztikai kínálatot, azt azonban még nem tudni, hogy e szolgáltatást milyen arányban veszik igénybe a belföldi turizmus résztvevői és a külföldi vendégek.

Ezek is érdekelhetnek