Jégtáblák közé zárva

Német irányítással minden idők legnagyobb kutatóexpedíciója indul szeptemberben az Északi-sarkra, hogy egy éven át a zajló jéggel együtt sodródó jégtörő hajóval a klímaváltozást vizsgálja a világ leggyorsabb ütemben melegedő – de ebből a szempontból eddig még alig kutatott – térségében. A Mosaic elnevezésű mamutexpedícióban váltásban 17 ország 600 kutatója vesz részt hosszabbrövidebb ideig. Az óriásprojektbe besegítenek más jégtörők, repülőgépek és helikopterek is.

Zöld FöldUjlaki Ágnes2019. 01. 30. szerda2019. 01. 30.

Kép: Der deutsche Forschungseisbrecher Polarstern treibt für Forschungsarbeiten über dem Bereich der 'Aurora' Hydrothermalquellen am Westlichen Gakkel Rücken bei ca. 82¡53'N und 6¡15'W. Foto von der Polarstern-Arktis-Expedition AURORA (PS86); Sie war der Untersuchung von geophysikalischen, geologischen, geochemischen und biologischen Prozessen an Hydrothermalquellen des Gakkelrückens gewidmet., Fotó: Stefanie Arndt

Luftaufnahme Polarstern am Gakkelrücken, Arktis
Der deutsche Forschungseisbrecher Polarstern treibt für Forschungsarbeiten über dem Bereich der 'Aurora' Hydrothermalquellen am Westlichen Gakkel Rücken bei ca. 82¡53'N und 6¡15'W. Foto von der Polarstern-Arktis-Expedition AURORA (PS86); Sie war der Untersuchung von geophysikalischen, geologischen, geochemischen und biologischen Prozessen an Hydrothermalquellen des Gakkelrückens gewidmet.
Fotó: Stefanie Arndt

A 120 millió eurós (38,5 milliárd forint) expedíció központi eleme a Polarstern német jégtörő, amely – a sarkvidéket 125 évvel ezelőtt bejáró Fridtjof Nansen norvég sarkkutató Fram nevű hajójához hasonlóan – a jégtáblák közé zártan, a zajló jéggel együtt, egy nagy és öreg, több kilométer széles jégtáblához rögzítve sodródik majd a térségben. Nansen hajójától eltérően azonban a Polarstern nem lesz magára hagyva: az expedíció induló és záró szakaszában más jégtörők látják el üzemanyaggal és friss élelmiszerrel. Bár a hajócsavar az idő legnagyobb részében állni fog, a motort bekapcsolják, hogy hővel és elektromos árammal lássa el a legénységet.

Az expedíció célja, hogy megtudják, az Északi-sarkvidék milyen befolyást gyakorol a globális éghajlati viszonyokra. Az Arktisz a klímaváltozások korai barométerének számít, az elmúlt évtizedekben a Föld minden más térségénél gyorsabb felmelegedésen ment át. Az indulást azért tervezik szeptemberre, mert a sarkvidék középső vidéke február és június között gyakorlatilag járhatatlan, túl vastag a jég bármilyen hajó számára.

A Polarstern előbb a norvég, majd a szibériai partok mentén halad el, aztán irányt vesz a jégmező belsejébe, az Északi-sarkhoz. Célba érve a legénységnek két hete lesz arra, hogy tábort építsen a jégen – ez idő alatt napi négy órán át lesz világos, október közepétől már teljes sötétség borul a tájra. Az eddig példátlan számú mérőállomásokon elemzéseket végeznek a tengervízben, a jégben és a légkörben.

Jelenleg teljes gőzzel folynak az előkészületek, ennek során vészterveket is kidolgoznak arra az esetre, ha szétszakadna a jégtábla, amikor éppen kutatók tartózkodnak rajta. Veszélyt jelenthetnek a jegesmedvék is. A szakemberekre fegyveresek vigyáznak, hogy biztonságban végezhessék a munkájukat. Az őröknek nem lesz könnyű dolguk az örök éjszakában és a gyakori ködben.

FOTÓ: STEFANIE ARNDT, ALFRED-WEGENER-INSTITUT, HANNES GROBE, ALFRED-WEGENER-INSTITUT

 

Ezek is érdekelhetnek