Kegyetlen játszma

TIZENÖT ÉV. Becslések szerint ennyi idejük van még a vadon élő elefántoknak, ha semmi sem változik. Pusztulásukat azonban nem elsősorban az életterük szűkülése okozza, hanem az agyaruk, amelyért minden eddiginél nagyobb az ember gyilkolási kedve.

Zöld FöldHardi Péter2019. 01. 29. kedd2019. 01. 29.

Kép: Herd of African elephants (Loxodonta africana) drinking at watering hole, Mashatu game reserve, Botswana, Africa, Fotó: Martin Harvey

Kegyetlen játszma
Herd of African elephants (Loxodonta africana) drinking at watering hole, Mashatu game reserve, Botswana, Africa
Fotó: Martin Harvey

A világhálón terjedő kép sokkoló: hatalmas szürke elefánt fekszik az oldalán. Színével jól simul a környezetébe, csupán a feje piroslik. A vértől. Persze, hiszen az ormányával együtt az agyarait brutális kegyetlenséggel vágták le róla. Ezért kellett elpusztulnia. A  húsára már nem is tartanak igényt, marakodjanak rajta a dögkeselyűk.

Amíg lószar van, eddig veréb is lesz – tartja a népi bölcsesség. S  milyen igaz ez az elefántcsont-kereskedelemre: ameddig a világon az elefántcsontból készült faragványok birtoklása is a gazdagság fokának egyik mércéje, addig kereslet is lesz iránta.

Egy kilogramm nyers elefántagyar ára 750 dollár, s mivel egy elefánt agyarainak súlya átlagosan 5 és fél kiló, ezért valamivel több mint 4 ezer dollárnyi (bő egymillió forint) haszon lehet egy állat meggyilkolásán. A legelvetemültebbek azért is lövik az elefántot, hogy a számuk csökkenjen, s ezáltal a raktárkészletük értéke növekedjék.

Ameddig tehát kereslet van az elefántagyarra, legyilkolják az ormányosokat. A tapasztalat szerint nincs az a vadőr, de akár hadsereg sem, amelyik ezt megállítaná: 2010–2012 között százezer elefánt veszítette életét az agyarai miatt. A  vadőrök is tehetetlenek, sőt az orvvadászok ellenséget látnak bennük, ezért gyilkolják őket is: az utóbbi tíz évben ezren vesztették az életüket az orvvadászokkal vívott küzdelemben.

Tapasztalhatók azért kedvező jelek is az elefántok életéért vívott csatában: ha szép lassan is, de a közvéleménynek – szeretném írni, hogy a közfelháborodásnak, de ez sajnos túlzás lenne – csak-csak sikerül rábírnia az érintett államokat az elefántcsont-kereskedelem visszaszorítására. Három évvel ezelőtt például az Egyesült Államok tiltotta be a kereskedelmét. Birtokolni lehet, de eladni már nem. Ez is valami, örüljünk ennek is.

Ugyancsak kedvező jel, hogy a délkelet-afrikai Malawiban 2016- ban 2,6 tonna elefántcsontot égettek el – ekkora súlyú agyar 761 elefánt életébe került. A délkelet-afrikai ország legfelsőbb bíróságának ítélete nyomán született megsemmisítésnek akár üzenetértéke is lehet az orvvadászok és az elefántcsonttal illegálisan kereskedők számára: mindent azért ők sem tehetnek meg. Pedig szeretnének: Malawi volt például az egyik állomása a Délkelet-Afrikából származó, több mint hattonnás szingapúri fogásnak. Vélhetően azonban nem vagy nem csupán a délkelet-ázsiai miniállam lehetett a több ezer elefántból származó agyargyűjtemény végcélja, sokkal inkább Kína. Ugyanis a papíron a kommunizmust hirdető, amúgy hatalmas magánvagyonokat felhalmozó polgárok országában nincs gátja az elefántcsont kereskedelmének. Bár 2025-re ígérik a megszüntetését, ám az odáig vezető útnak még a halvány jelét sem mutatják. A fehér aranynak is nevezett, 70-80 tonnányira becsült elefántcsontkészletét a kínai állam fokozatosan kiárusítja a faragványokat készítőknek, akiknek a munkáit a tehetősek – az ékszerekhez, festményekhez hasonlóan – értékmegőrző befektetésként is vásárolják.

A kormányok erőtlen intézkedéseit maga a természet igyekszik pótolni: egyre kevesebb elefánt növeszt agyart, s azok is egyre kisebbek. A természet sok csodára – vagyis az ember számára megmagyarázhatatlan jelenségre – képes. Az elefántok rendkívül intelligens állatok, ám vélhetően nem tudatosan védekeznek az agyarnélküliséggel a pusztításuk ellen. Csapán arról lehet szó, hogy az agyaros elefántok folyamatos kilövésével az agyarnélkülieknek nyílik módjuk a szaporodásra, s így nagyobb esélyük az emberi őrület túlélésére.

A téma érzékletes összefoglalója Az elefántagyar játszma (The Ivory Game) című film, amit január végén vetítenek a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon.

FOTÓ: WELLCOME COLLECTION, MARTIN HARVEY, AFP/CULTURA CREATIVE