Ideje felgyorsulni

Most eldőlhet egy-egy növény sorsa, mert nem mindegy, melyik zöldség alá miként készítjük el a talajt, bedolgozunk-e friss trágyát vagy sem. Például a gyökérfélékhez (sárgarépa, petrezselyem, zeller, pasztinák) nem kell trágya, ezeket jobb második éve trágyázott talajba vetni, viszont alapvetés, hogy az ágyás legalább másfél ásónyom mélyen legyen átforgatva.

Zöld Földohgy2019. 03. 12. kedd2019. 03. 12.
Ideje felgyorsulni

Az is fontos, hogy a pangó, közeli-talajvizes területet sem kedvelik e növények. (Kivétel a zeller, amelyik elviseli a sok vizet.) Mindezért a legjobb bakháton termeszteni.

A hagymaféléknek nem árt a friss trágya, de alájuk nem is kell az előbbihez hasonló mélységű talajforgatás. Főként a lazább talajokon elég egy mélyebb kapálás.

A friss szervestrágyázást meghálálják a paprikák, a paradicsomok, a káposzta-, a tök- és uborkafélék.

Sokan otthon még kézi ásóval forgatják a földet, nekik könnyebb a dolguk, hiszen két ásónyomnyi földet kitermelve kisebb árkot készíthetnek, amelybe berakhatnak egy sor trágyát, erre mehet egy sornyi föld, majd megint a trágya és így tovább. E módszerrel igen egyenletesen és elég mélyre kerülhet a szerves anyag, ráadásul a talajt is legalább 25-30 centi mélyen átforgatjuk, ami középmélyszántásnak felel meg. Akik motoros kapát használnak, számukra a trágyázás azt jelenti, hogy az adott területen egyenletesen a felszínre szórják, majd a kerti kapával 10-20 centi mélyen bekeverik, beforgatják azt. Ennek előnye a biztosan morzsalékos talaj, illetve a trágya is apróra tépve, a felső rétegben egyenletesen oszlik meg.

Aki megunta a földmunkát, bátran ragadjon ollót, mert néhány növénynél már el is késtünk a metszéssel. Legelsőként rügyet bontó növényünk a fekete ribizli; a josta már apró leveleit bontja; a piros ribizli és az egres is kezd beindulni; már kicsit duzzadnak a meggy-, szilva-, cseresznyerügyek is. Ez utóbbi jelenség megkönnyíti a munkánkat, hiszen így jobban látjuk az elhalt ágrészeket, melyeket el kell távolítani. Aki esetleg még nem vágta ki a tavaly letermett szeder- és málnavesszőket, még megteheti rügykárosítás nélkül.

Az almák, körték is metszhetők, de még várhatunk is vele, akárcsak a szőlővel. Ha van fontosabb munka, akkor azt vegyük előre. Ez persze kicsit nehezíti a lemosó permetezést, amit már most alkalmaznunk kell: tavaly elég nagy volt a gyümölcsrothasztó monília fertőzése, más levélbetegségeknek is kedvezett az idő, a meleg ősz során pedig a már telelni indult levéltetű-kolóniák is újraéledtek. Mindenképpen olajos, kénes és rezes hatóanyagú lemosót válasszunk, amit mindig metszés után alkalmazzunk, hogy a permetlé az ágvégeken keletkezett vágási felületeket is bevonhassa. Másrészt utólagos metszéskor nem kell megfogdosnunk a permetleves ágakat.

 

Ezek is érdekelhetnek