Illegális szemetelés

Különösen nagy mennyiségű, részben veszélyes hulladékot is tartalmazó sittet raktak le ismeretlenek a bajai önkormányzathoz tartozó területen, ráadásul a szigorúan védett földikutyák rezervátumának közvetlen közelében. Az önkormányzat feljelentést tett, és a szennyezés megszüntetését ígéri.

Zöld FöldHardi Péter2019. 04. 17. szerda2019. 04. 17.
Illegális szemetelés

Embermagasságú betontömbök, áthidaló elemek, cserép- és téglamaradványok, aszfaltmaradék, műanyag vödrök. Egyebek között ezek csúfítják az alföldi tájat Baja határában, az ipari park még beépítetlen területén. A környezetszennyezést február első felében civilek fedezték fel. Hajdú Miklós, a Sikeres Bajáért Egyesület önkormányzati képviselője azonnali intézkedést sürgetett, tekintettel arra, hogy a terület a földikutya-rezervátum közvetlen szomszédságában található.

A helyzetet bonyolítja, hogy nem ismert a lerakat származási helye. Hajdú Miklós is csak feltételezi, hogy több helyről is szemétlerakó helynek használták az egyébként bekerített területet. A már korábban idehordott és részben a betonon is megtalálható iszapmaradványokat illetően nem kizárható, hogy a Ferenc-csatornán önkormányzati beruházásban készülő Szeremlei híd bontott anyagát is itt szándékoztak tárolni, majd összezúzás után az ipari park alapjában elhelyezni. Ez azonban egyelőre csak feltételezés, a tények a polgármester által tett feljelentés nyomán remélhetőleg tisztázódnak majd. Az viszont már most bizonyos, hogy a Baja Vagyonkezelő Zrt. igazgatóját az eset napvilágra kerülése óta leváltották.

Abban az esetben, ha ismertté válnának az illegális hulladék lerakói, az önkormányzat kötelezhetné őket a terület megtisztítására, ha viszont nem kerülnek elő, akkor a jogszabály szerint a terület tulajdonosa, vagyis a bajai önkormányzat kötelessége a terület megtisztítása közpénzből.

Szerkesztőségünk nyomon követi az eseményeket, és beszámol majd a fejleményekről.

FORRÁS: SIKERES BAJÁÉRT EGYESÜLET

 

Ezek is érdekelhetnek