Könnyű nyári borok

Irsai Olivérből és Cserszegi fűszeresből készült italok versenyeztek a minap a Soltvadkerten rendezett bor- és pálinkaversenyen, ahol a beérkezett 121 minta döntő többsége bor volt.

Zöld FöldValló László2019. 05. 04. szombat2019. 05. 04.

Kép: ordacsehi csaba gyöngye szőlő szüret korántermő irsai olivér balaton 2009 08 08 Fotó: Kállai Márton

Könnyű nyári borok
ordacsehi csaba gyöngye szőlő szüret korántermő irsai olivér balaton 2009 08 08 Fotó: Kállai Márton

Az immár hagyományos, évente meghirdetett rendezvény az Alföldön sikeresen termeszthető két fajtának igyekszik ismertséget adni, amelyek valóban nagyobb népszerűségre érdemesek, leginkább a könnyű nyári borok (pezsgők) kategóriájában. Az Irsai Olivér kettős hasznosítása miatt is figyelemre méltó; koraisága, muskotályos íze révén csemegeszőlőnek is jó. (Gyöngéje, hogy a kis bogyói miatt nem mutatós.) A Csaba gyöngye után 8-10 nappal érik, annál azonban edzettebb, többet és biztonságosabban terem, továbbá a talajra és a fekvésre is kevésbé kényes. Ropogós, kellemesen muskotályos bogyói nem repednek, nem is annyira rothadékonyak, de a lisztharmatra érzékenyek. Hajtásai igen gyorsan nőnek, hajtásigazítás, rendszeres zöldmunka nélkül összekuszálódnak, egymást árnyékolják. Bora lágy, fehér, erősen muskotályos illattal. Azért, hogy frissességét, üde, muskotályos ízét megőrizze, acéltartályban erjesztik, házi kerti viszonyok között gondos kénezéssel fékezhető az oxidálódása, vagyis az öregedése.

A szeptember második felében szüretelhető Cserszegi fűszeres a bora miatt érdemes a figyelemre. Rendben tűri a fagyokat és jól is termékenyül, azonban a talajra igényes, a szárazságra érzékeny, így aszályos viszonyok között a bogyói fonnyadnak. Érzékeny a (túl)terhelésre is, legfeljebb félhosszú termővesszővel terhelhető. Tőkéje gyönge vagy középerős növekedésű, vesszőhozama is inkább kicsi, így a zöldmunka-igénye is szerényebb. Fehér bora kissé muskotályos illatú, sajátosan fűszeres zamatú, élénk savakkal. Önállóan is megállja a helyét, de remek házasítási alapanyag is.

KÁLLAI MÁRTON FELVÉTELE

 

Ezek is érdekelhetnek