Fogyasztás – határok nélkül

Megvásárolt, ám soha fel nem vett ruhák, az újabb modell bevezetéséig használt kütyük, hűtőben nyálkásodó virsli. A pazarlások közül is a legelgondolkodtatóbb az élelmiszereké, ami súlyos etikai kérdést is felvet: amíg mi a fölöslegben dúskálunk, másnak nem jut.

Zöld FöldHardi Péter2019. 09. 29. vasárnap2019. 09. 29.

Kép: A boy receives food items at the annual Ting Krajard charity fair at the Por Teck Tung foundation head office on Phlap Phla Chai Road in Bangkok, Thailand, yesterday. The foundation this year gave away more than 20,000 items, including non-food products, to the poor and underprivileged. BANGKOK POST PHOTO/Wichan  Charoenkiatpakul, Fotó: Wichan Charoenkiatpakul

Fogyasztás – határok nélkül
A boy receives food items at the annual Ting Krajard charity fair at the Por Teck Tung foundation head office on Phlap Phla Chai Road in Bangkok, Thailand, yesterday. The foundation this year gave away more than 20,000 items, including non-food products, to the poor and underprivileged. BANGKOK POST PHOTO/Wichan  Charoenkiatpakul
Fotó: Wichan Charoenkiatpakul

Az élelmiszer-pazarlás mértéke minden képzeletet felülmúl: évente több mint másfél milliárd tonna végzi a kukában. Egészen pontosan a kidobott élelmiszer egy része el sem jut odáig: elsősorban a kevéssé fejlett gazdaságú országokban a megérett zöldség, gyümölcs, gabona egy része a földeken marad, a megtermelt hús már az elszállításra is alkalmatlanná válik.

Nem kell messzire utaznunk ilyen látványért, az idén Magyarországon például a jó baracktermés miatti panaszkodást hallgattam az egyik gazda szájából: az alacsony felvásárlási árak miatt a termése egy részét le sem szedte. A szállítási veszteség a következő szem a pazarlási láncban.

Gyermekkoromban gyakran csodálkoztam, amint az aratás idején a traktor után erősített pótkocsiról csorgott ki a búza, kukorica. Ennek elkerülésére a gazdák mifelénk ma már ügyelnek. A szállítási veszteség is inkább a feltörekvő országokat érinti a hűtés hiánya, a nem megfelelő csomagolás okán.

Évről évre kitör a dinnnyeháború. A termés egy része pocsékba megy.

Ami inkább bennünket jellemez, az a kereskedelmi és fogyasztói pazarlás. A nagy áruházláncok mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél többet vásároljunk. Ha többet teszünk a kosárba, az áru darabját sokszor olcsóbban kapjuk meg – jóllehet, mivel nincs rá szükségünk, végül kidobjuk, így összességében többet költöttünk rá, mintha nem engedtünk volna a csábításnak.

Segít az élelmiszerbank Magyarországon a világ élelmiszer-pazarlásának körülbelül egy ezreléke keletkezik. Innen közelítve ez a mennyiség nem tűnik soknak, ám ha számszerűsítjük – évente 1,8 millió tonna –, akkor elképesztően nagy. A felesleg egy része a nagy áruházláncokban keletkezik. A kereskedőket szigorú szavatossági idő kötelezi arra, hogy csak olyan élelmiszert forgalmazhatnak, ami még „nem járt le”. Ez egyfelől jó, hiszen bizonyosan azt a minőséget kapjuk, amit elvárhatunk a pénzünkért, viszont az el nem fogyott, ám a polcokról már levett élelmiszer egy része fogyasztásra még teljes mértékben alkalmas. Ma már a jogszabályok lehetővé teszik, hogy ez az élelmiszer eljusson azokhoz, akiknek a kellő mennyiségű élelem megvásárlása nehézséget okoz. Ezt a feladatot vette magára a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Működésének alapelve, hogy a fogyasztásra alkalmas élelmiszert ingyenesen átveszi a csatlakozott élelmiszer-forgalmazótól, szükség esetén raktározza, majd átadja a rászorulóknak. Az egyesülettel szerződést kötött önkormányzatok, egyházak, egyesületek a kereskedőtől közvetlenül is átvehetik az élelmiszert és kioszthatják. A tevékenység egyszerre karitatív, s egyben a környezetet kímélő is: a megtermelt élelmiszert nem kell megsemmisíteni. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület az elmúlt évben 350 partnerszervezeten keresztül 300 ezer embernek juttatott el ingyenesen több mint 11 ezer tonnányi élelmiszer-adományt, összesen 6,5 milliárd forint értékben.

A kereskedelem pazarlásának a másik oka a frissesség-mánia. Lehetőleg mindig minden legyen friss: a pékáru ropogós, a sárgarépa kőkemény, az almán még csak véletlenül se látszódjék a barnulás legkisebb jele sem. Mert ha mégis, akkor nem vásároljuk meg. A kereskedő nyakán maradt áru pedig végül a megsemmisítőben végzi, illetve egy része mostanában már a rászorulóknál.

A legnagyobb pazarlók azonban mi, fogyasztók vagyunk. Ha megtehetjük – megdolgoztunk érte, megérdemeljük jelszóval –, bőséggel pakolunk a kosarunkba, aztán ha nem fogy el, legfeljebb kidobjuk. Mint annyi minden, az élelmiszer megbecsülése is általában a gyermekkorunkban dől el.

Fontos a tudatos vásárlói magatartás. Fotó: Németh András Péter

Nemrég egy vidéki iskolában jártam, ahol bevezették a bioélelmezést. Véletlenül belenéztem a szemetesbe, ahol jókora szalámis zsömle pihent, mindössze egyetlen harapásnyi hiányzott belőle. A gyermek a szülői magatartás, hozzáállás tükre: ha otthon megszokta, hogy ne pakoljon feleslegesen a tányérjára, s amit kiszedett, azt meg kell ennie, akkor az elkészített étel egy része nem moslékként végzi.

S nem csak azért, mert sokaknak sok verítékébe került, amíg az az étel elénk került, hanem azért is, mert sokaknak kevés jut, ráadásul az élelmiszernek nemcsak a megtermelése, hanem a megsemmisítése is terheli a környezetet. Az Egyesült Nemzetek Szervezete kimutatása szerint az üvegházhatást okozó gázok keletkezésének nyolc százalékáért az élelmezési hulladék a felelős.

Ha a mostani irányultság folytatódik, a következő évtized végére az elpazarolt élelmiszer a bevezetőben említett mennyiség jelentősen megnövekedik, és eléri az évenkénti 2,1 milliárd tonnát. Ez naponta több mint 5,7 millió tonna, vagyis az elfogyasztott élelmiszer egyharmada. Igazságosabb elosztás, tudatosabb fogyasztás esetén ez a mennyiség bőven elegendő volna az alultápláltság felszámolására.

Az élelmiszer megbecsülése gyermekkorban dől el.

Kevesebb hulladék, kisebb veszteség Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem letéteményese Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A közelmúltban útmutatót állított össze az ipar, a kereskedelem, a vendéglátás és a civilek részére: miképpen tudnák megelőzni, de legalábbis mérsékelni a pazarlást. A Nébih honlapjáról is letölthető kiadványok jól felhasználható gyakorlati tanácsokat is tartalmaznak, rámutatva a kiváltó okokra: ezek az élelmiszeriparban a csomagolás, a szállítás, a minőségi követelmények és az esetleges technikai üzemzavar. Az „eredmény” pedig csupán itt 1,2 millió tonna elpazarolt élelmiszer. A kereskedelmi pazarlás okai között éppen úgy megtaláljuk a tudás, mint a megfelelő kezelés és tárolás hiányát. A vendéglátásban, az iskolákban és a kórházakban a tudatosság hiánya, a rosszul felmért adagok a pazarlás legfőbb forrásai. A civilek részére készített kiadvány a talányos másodszüret alcímet kapta, a füzet tartalmából kiderül, hogy a kistermelők számára tartalmaz hasznos tanácsokat a pazarlás elkerülésére. Esetükben az időjárás kiszámíthatatlansága, a munkaerőhiány, a korszerűtlen gépek és a kereskedők sokszor irreális elvárásai vezethetnek pazarláshoz.

 

Ezek is érdekelhetnek