Ökotudatos öltözködés

Leárazásokkal csalogatnak, divathóbortokkal nógatnak vásárlásra a plázák. Ha a pénztárcánk engedné, havonta lecserélhetnénk a ruhatárunkat. A túlzott divatozás azonban környezetszennyező – figyelmeztetnek a fenntarthatóság hívei.

Zöld FöldPalágyi Edit2019. 10. 29. kedd2019. 10. 29.
Ökotudatos öltözködés

Ha idén a kockás a divat, nem vehetek fel csíkosat, mert ciki? Kamaszként talán még elmegy, ha tartjuk magunkat az aktuális divatőrületekhez. Érettebb korban azonban már jobb, ha tudjuk, mi áll jól, s azt viseljük, nem pedig azt, ami trendi. Coco Chanel is jól tudta: a divat változik, de a stílus örök.

Nem titok, hogy a ruházkodás, sőt a rongyrázás vágya pörgeti a világ egyik leginkább környezetszennyező iparágát. Évente mintegy 150 milliárd ruhadarabot gyártanak világszerte – hívja fel a figyelmet a Felelős Gasztrohős mozgalom, amely nem csupán az élelmiszer-pazarlás miatt aggódik.

Akkora a túltermelés, hogy e holmik zöme vadonatújan végzi a hulladéklerakóban, ráadásul a műszálas ruhák felelősek a műanyagszennyezés egyharmadáért. A fenyegető vízválság tükrében már az is elgondolkodtató, hogy egyetlen pamutpóló vagy farmernadrág előállításához több ezer liter vizet használnak fel. A környezetvédők emiatt tudatos öltözködésre buzdítanak.

Kérdés, miként állíthatjuk össze a ruhatárunkat, hogy ne legyen bűntudatunk… A leginkább környezetbarát ruha az, ami már ott lapul a szekrényünkben. Sok elfeledett, rég hordott ruhaneműnket újra felfedezhetjük – tanácsolja a népszerű blogger, Mengyán Eszter. A turkálókban is minőségi cuccokra bukkanhatunk és a zöld gondolat jegyében egyre többen tartanak csereberét a megunt holmikból, ami barátnős programnak is remek lehet.

Akadnak olyan ökopiacok is,ahol gazdára lelhetnek a „kinőtt” cuccok. Ha mégis vásárlásra adnánk a fejünket, ne ötletszerűen, hanem tudatosan tegyük. Nézzük meg a kiválasztott holmi címkéjét, és lehetőleg a környezetkímélő alapanyagok – len, kender, gyapjú, biopamut – mellett döntsünk.

A környezetvédők tudatos öltözködésre buzdítanak. Fotó: Shutterstock

A koptatás ára

A farmer természetes darabnak tűnik, holott a festése, a mesterséges koptatása során rengeteg ivóvizet használnak el, sőt vegyszerekkel terhelik a környezetet. A nagy márkák már kevesebb vizet és energiát pocsékoló technológiákkal kísérleteznek. Ám új nadrágra vadászva magunk is elgondolkodhatunk azon, érdemes-e előre kiszaggatott nadrágot vásárolnunk, amelyik hamarabb tönkre is megy, vagy inkább türelmesen megvárjuk, amíg az új darab rajtunk kopik patinásra. Ez nem mond ellent a divatnak: a francia nők például inkább sötétkék, indigószínű farmert hordanak, a tépettet topisnak érzik.

Akadnak már divatmárkák, amelyek külön feltüntetik, ha például a műszálas holmi újrahasznosított műanyagból készült. Bármilyen meglepő, az idei New York-i divathéten rendeztek olyan bemutatót, ahol háromnegyedrészt maradék anyagokból varrt kollekciót mutattak be a modellek, s feltűntek az óceáni hulladékból készült kiegészítők is.

Akad több külföldi híresség, így például Emma Watson vagy Meghan Markle, akik a fenntarthatóm etikus divat nagykövetéül szegődtek. Ha kicsit is ügyelünk a környezetünkre,inkább jó minőségű, időtálló darabokat szerzünk be, s nem a két hónap alatt szétfoszló divatcikkekre költünk.

A stílustanácsadók szerint érdemes összeállítani egy úgynevezett kapszulagardróbot, azaz olyan alapruhatárat, amelyben a testalkatunknak és színvilágunknak leginkább megfelelő darabok kapnak helyet – például egymással is szinte a végtelenségig variálható szoknyák, nadrágok, kabátok, pulóverek.

Ha pedig egy-egy szezonális újdonságra vágyunk, a frissen vett kiegészítőkkel feldobhatjuk a szettet, így ruhásszekrényünk régi kincsei sem tűnnek majd unalmasnak.

Ezek is érdekelhetnek