Az éj titkainak nyomában

Az éjszakai égbolt a kezdetektől rabul ejti az emberiséget. A bolygók, csillagok, távoli galaxisok világát ősidők óta csodáljuk, kutatjuk.

Zöld FöldVass Krisztián2020. 08. 06. csütörtök2020. 08. 06.
Az éj titkainak nyomában

Szállj, lelkem, oh szállj az égitestek között, / És pillants keresztül rejtelmök fátyolán, / Melyet az istenség titkos ujja szövött...” – írta 1847-ben A csillagos ég című versében Petőfi Sándor. A költő által megénekelt „ezüstös csillagfény” évezredek óta nemcsak a művészet ihletforrása, hanem a fejlődő emberi értelem tudós elméit is megigézi.

Az éjszakai égbolt a kezdetektől rabul ejti az emberiséget. A bolygók, csillagok, távoli galaxisok világát ősidők óta csodáljuk, kutatjuk. A tudományos projektek mellett immár a nagyközönség számára is egyre inkább betekintés nyerhető az univerzum titkaiba. A nemzeti park igazgatóságok 348 ökoturisztikai létesítménye és számtalan programja között e különleges éjszakai világ bemutatásának is jutott egy szelet.

Ezek közül húzónév a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Pannon Csillagdája. A bakonybéli látogatóközpontba csillagászati és űrkutatási kiállítás csalogatja a látogatókat. Az ide utazók megismerhetik a híres Gibeon meteoritot, több száz éves antik távcsöveket, Galilei felfedezéseit, kísérleteit, a tengerészek csillagászati navigációját, s az űrkutatás legnagyobb expedícióit: a Hold-utazást és a Mars felfedezését.

Itt található hazánk egyetlen kétprojektoros digitális planetáriuma. Képe csaknem kétszer nagyobb felbontású és kétszer erősebb fényerejű, mint hazai társáé. A nézők megtekinthetik a nemzetközi és hazai planetá­riumfilm-gyártás legendás alkotásait.

A 3D-s moziteremben a Mars – útikalauz stopposoknak című filmet is levetítik a mozgókép kedvelőinek. Ide kívánkozik a jó hír, hogy a közeljövőben Észak-Magyarország is hasonló új attrakcióval gyarapodik majd. A Bükki Csillagda építése ugyanis idén márciusban kezdődött el, a tervek szerint jövő nyártól új élményekkel gazdagodhatnak az arra járók.

Az univerzum látnivalóit komoly csillagászati teleszkópokon keresztül is megcsodálhatják majd a fürkésző tekintetek.

A nemzeti park igazgatóságok sikeres országos kampányainak egyike az éjszakai természet titokzatosságával felvértezett áprilisi Csillagséták. Ekkor távoli galaxisok, bolygók és csillagok világába kalauzolnak a hazai nemzeti parkok különleges túrái, gyakran csillagászati egyesületek szakembereivel együttműködésben. A programsorozat bepillantást enged a természetvédelmi területek éjszakai világába.

Az állatvilág egy része is ilyenkor éled, így amellett, hogy a csillagos égboltban gyönyörködhetnek, több éjszakai állatfaj rejtett életét is megismerhetik a nemzeti parki csillagséták kirándulói.

Ám nemcsak a tavaszi – amiről sajnos az idei járvány miatt lemaradtunk –, hanem a nyár végi, kora őszi égbolt is tartogat különleges élményeket, tapasztalatokat a végtelen világmindenség szerelmeseinek. Aki mélyebb ismeretekre is vágyik, a következő időszakban számtalan érdekes előadáson, éjszakai túrán és szervezett csillaglesen vehet részt. A nemzeti parkok földöntúli izgalmakat kínálnak a hazai barangolók számára.

Ezek is érdekelhetnek