Már nem öntik őket

Ha valaki mostanában a tihanyi Belső-tó vidékén túrázik, szinte lépten-nyomon bátor ürgékkel találkozhat.

Zöld FöldValló László2020. 08. 18. kedd2020. 08. 18.

Kép: Pityuli FC focicsapat edzése megye4 sport futball labdarúgás Versend 2014.08.19. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Már nem öntik őket
Pityuli FC focicsapat edzése megye4 sport futball labdarúgás Versend 2014.08.19. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

E kis rágcsálók, a turisták nagy örömére, állják az ember tekintetét, s csak a hozzájuk egészen közel merészkedők láttán oldanak kereket (azaz tűnnek el az ürgelyukban). De nemcsak ott, mozaikszerűen az alföldi részeken is előfordulnak szerte az országban azokon a területeken, ahol rendszeresen kaszálják a füvet, hogy a magassága ne haladja meg a 10-15 centit.

Ha ennél tartósan magasabb a gyep, az ürge elvándorol, mert mint a rövid füvű puszták lakója, jól tudja: ha felágaskodva nem láthat ki, könnyen áldozatává válik a nagy testű ragadozóknak, a parlagi sasnak, a kerecsensólyomnak.

Ilyen nagy kiterjedésű, mesterségesen fenntartott rövid füvű felületek a repülőterek környékén vannak, így ezek menedékei lehetnek az ürgéknek a védett legelőkkel együtt, ahol rendszeres legeltetéssel tartják alacsonyan a füvet.

A természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően Magyarország uniós viszonylatban „ürgenagyhatalommá” vált a mostani tíz- és ötvenezer példány közötti népességével. Ebben része van a 2009-ben indult Vadonleső programnak is, aminek egyik megfigyelésre kiválasztott faja a fokozottan védett ürge. A program közreadói ma is várják az önkéntes bejelentéseket, megfigyeléseket – más állatok mellett – az ürgékről is, azok számáról, tartózkodási helyéről.

Ám ez a kiterjedt védelem csak néhány évtizedes: hatvan-hetven éve még nálunk is kártevőként tartották számon az ürgét, olyannyira, hogy vegyszerekkel irtották, a leadott ürgefarkakért pedig fizettek. (E sorok írója gyerekként többször is részt vett az ürgeöntés izgalmas foglalatosságában Jászdózsa határában.)

Mostanra talán már az ürge emberhez való viszonya is megváltozott: jól elviseli a jelenlétét, ha nem akadályozza a mindennapi életében.

Pörkölt másfél millióból

A világhálón olvasható az ürgepörkölt receptje. Hozzávalók: 6 öntött ürge, 5 fej hagyma, 3 ka­nál pirospaprika – és így tovább… Majd következik a főzés részletezése, aminek a végén feltálalható a napjainkban már valódi különlegességnek számító ürgepörkölt – másfél millió forintból. Merthogy a fokozottan védett ürge természetvédelmi értéke 250 ezer forint darabonként.

 

Ezek is érdekelhetnek