Vízi élővilágunk elkapott pillanatai

A XXI. században már tíz nemzeti park óvja zöld kincseinket. Az életet adó vizet is. Ez utóbbi érdekében indított Az Év BISEL Fotósa címmel pályázatot partnereivel az Agrárminisztérium.

Zöld FöldVass Krisztián2020. 08. 02. vasárnap2020. 08. 02.
Vízi élővilágunk elkapott pillanatai

Kaán Károly (1867–1940), az állami magyar természetvédelem úttörője 1932-es alapművében fogalmazta meg egy országos bizottság létrehozásának szükségességét. A földmívelésügyi és a kultuszminisztérium képviselőiből álló testület feladata lett volna a „természetvédelemre és természeti értékek megoltalmazására az ifjúság nevelésében és oktatásában szükséges intézkedések megtételére vonatkozó javaslatok elkészítése és előterjesztése”.

A Természetvédelem és a természeti emlékek című mű további feladatokat is rótt volna e grémiumra: „A természetvédelem és a természeti emlékek fenntartásának propagálását szolgáló és vetített képek bemutatásával, vagy rádió útján közreadni kívánt előadások rendezésének irányítása, elősegítése, támogatása és az ilyenek megtartása érdekében az illetékes helyekre kívánatos javaslatok megtétele, illetve kész előadási anyagok és képek rendelkezésre bocsátása.”

A ne­ves szerző korán felismerte hát a nyilvánosságban rejlő erőt, az ifjúsági szemléletformálás fontosságát és annak kiemelkedő eszközét: a fénykép hatalmát.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán. A nagy elődök tervei valósággá váltak. A XXI. században már tíz nemzeti park óvja zöld kincseinket. Az életet adó vizet is. Ez utóbbi érdekében indított Az Év BISEL Fotósa címmel pályázatot partnereivel az Agrárminisztérium.

De mi is az a BISEL? A BI az ökológiai állapotfelmérés alapján számított bioindex, amely a vízfolyások vízminősítésének egyik eszköze. Ez az egyszerű módszer képet ad a vízfolyások tisztaságáról és ökológiai állapotáról a benne megtalálható élővilág alapján. A belga vizsgálati módszer 1984 óta hivatalos biológiai vízminősítési eljárás a Benelux államban. Ez a BBI. Ezt egész Európában adaptálták, és a középiskolai oktatásban is használható változatát elnevezték BISEL-nek.

A BISEL – Gumicsizmás természetvédelem programja keretében, Az életet adó víz címmel általános iskolák, szakközépiskolák és gimnáziumok 7–12. évfolyamos tanulói számára hirdetett versenyt a zöldtémáért felelős szaktárca.

Célja a kisvízfolyások állapotának BISEL-módszerrel történő minősítésén túl élőviláguk megismerése, a vízfolyásokat veszélyeztető tényezők megfigyelése, élményszerű feladatokon keresztül pedig a víz és a vízfolyások környezetének védelme iránti elköteleződés erősítése. Indíttatást ad ökológiai összefüggések felismerésére úgy, hogy közben közösségépítésre és csapatmunkára nevel.

A jelentkezők dolga, hogy három olyan pillanatot, természeti élményt kapjanak lencsevégre, amelyet másokkal is szívesen megosztanának. Az első fordulóban egy elméleti feladatsor megoldását kell teljesíteniük, a második etapban három vizes élőhelyhez kötődő táplálékláncot kell bemutatniuk, harmadjára pedig digitális fotóalbum készítésére kell vállalkozniuk.

A döntő várhatóan 2021 tavaszán lesz. Egy olyan zöld megmérettetésben, amelynek – átvitt értelemben – mindenki a győztese lehet. (Benevezni a versenyre a http://bisel.hu/verseny felületen lehet. Beküldési határidő: 2020. december 10.)

Ezek is érdekelhetnek