Csillagvizsgáló is lesz a Bükkben

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legrégebben működtetett szálláshelye 76 millió forintból újult meg, hogy korszerű körülmények között várja a kirándulókat.

Zöld FöldVass Krisztián2020. 09. 28. hétfő2020. 09. 28.
Csillagvizsgáló is lesz a Bükkben

„A sokrétű és változatos hely a szellemiség kialakulását nem akadályozza, hanem segíti. Magas civilizációk nem kövér földeken és nem egynemű tájakon alakultak ki. A geniális ember is ott fejlődik, ahol sok a hatástényező és a kereszteződés. Mindig a határterületek a fontosak. Csak itt van lehetőség arra, hogy sokkszerű ellenállást lehessen legyőzni, és itt fakad a megedzett spiritualitás.”

Az Északi-középhegység, benne a Bükk ilyen alkatú tájék. Szélsőségesen különböző élőhelyek, ritka növény- és állatfajok s az emberi civilizáció emlékei őrzik a csendet. Párkányos völgyekbe utat vájó patakok kanyarognak ott, ahol a kerecsensólyom fürkészik az árnyas tölgyesek zugaiban.

Az élet gazdag sokfélesége várja az erre járót. Fürge fali gyík kúszik a sziklán, hogy feledjük a kaptárkövek titkát. Fecskefarkú pillangók és farkasalmalepkék vajazzák színükkel a zöldet. Itt, a nedves szurdokerdők mélyén kapaszkodik a talajba a gímpáfrány, a lépfűként is ismert védett gyógynövény. A Szalajka Fátyol-vízesése a mésztufa lépcsőkön csobban alá, a gyepi békák násztánca alá húzva a talpalávalót. A vidék bír a trianoni Magyarország legmagasabban fekvő barlangjával, s a térség üregeiben szalad tova a bükki karsztvíz. Cseppkövek függeszkednek, s kis patkósorrú denevérek cikáznak alant. A Bükk-fennsík hegyi rétjein lovak legelésznek, hogy a teljességre tárjon kaput a táj.

Mindez addig marad miénk, amíg ügyelünk reá. Ez a hivatása a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnak. S hogy jól sáfárkodik nemzeti értékeinkkel, bizonyítja, hogy jeles fejlesztések öregbítik az északi végek őrzőinek hírnevét.

A kaptárkövek a Bükkben.

Most fejeződött be ugyanis a hegységben található földtani alapszelvények és feltárások rehabilitációját célzó projekt. Vezetőjétől, Rónai Kálmánnétól tudjuk, hogy a most záruló európai uniós költségvetési ciklusban mintegy 3 milliárd forintot fordítottak a természetvédelmi őrszolgálat fejlesztésére, vizes élőhelyek rehabilitációjára, őshonos fafajok telepítésére, a Natura 2000 értékeinek bemutatására, valamint kunhalmok, barlangok és kaptárkövek megóvására.

A mind népszerűbbé váló hazai természetjárás igényeit kiszolgáló beruházásokkal is gyarapodott 2020 végén a térség. A Téry Ödön turistaház-fejlesztési program keretében átadták a felújított Rejteki Kutatóházat.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legrégebben működtetett szálláshelye 76 millió forintból újult meg, hogy korszerű körülmények között várja a kirándulókat. Azokat, akik akár innen indulva is felkereshetik majd a Bükki Csillagdát. Az 1,3 milliárd forintból épülő, 650 négyzetméteres központ várhatóan 2021 nyarára készül el, és az ország legkomplexebb csillagdája lesz.

A 6,7 méter átmérőjű félgömb alakú, csillagászati távcsöveket rejtő dóm 30 főt tud befogadni. A kupolában kap helyet hazánk legnagyobb átmérőjű teleszkópja és egy naptávcső. A központ ad otthont egy 50 fős planetáriumnak, s a kiállítások mellett egy 4 kilométer hosszú csillagászati tanösvény is várja majd a látogatókat. Ott, ahol az ország egyik legszebb panorámája tárul elénk.

Ezek is érdekelhetnek