Hiteles előrejelzések

Hajdan Pannóniát Jupiter villámokat szorító sasmadara uralta, Róma dunai tartománya is büszkén viselte az égi jelenségek isteni szimbólumát.

Zöld FöldVass Krisztián2020. 09. 10. csütörtök2020. 09. 10.

Kép: Bajsa, 2012. Szeptember 27. Bajsa melletti meterológiai radarállomás. Szerbia több mint 45 éve fejleszti állami támogatásból, 70 százalékot meghaladó hatékonysággal működő, az egész ország légterét lefedő jégkárelhárító rakétarendszerét. A módszer lényege, hogy rakéta segítségével a jégképződésre hajlamos felhőrétegekbe ezüst-jodidot juttatnak. Ennek következtében az óriási jégszemek helyett több apró jégkristály képződik, és záporesőként, esetleg jégdaraként érkeznek a földre. Magyarország jelenleg nem rendelkezik hatékony és kiterjedt jégelhárítási rendszerrel továbbá a határszakasz feletti légtérvédelm miatt a Vajdaságban közel 100 ezer hektáros terület marad ki a védettségből. Ezért a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Szerb Köztársaság Belügyminisztériuma Katasztrófavédelmi Szektorával és a Vajdasági Magyar Gazdák Szövetségével partnerségben együttműködve hatástanulmányt készítenek az érintett területek jégesővédelmének kialakítására. A tervek szerint optimális esetben 260 darab kilövő állomás létesítésére lenne szükség, amellyel Magyarországon 1300 hektár, Szerbiában pedig 100 hektár válna védetté. A projekt becsült költsége 1,5-2 milliárd forint. Az első ezüst-jodidot tartalmazó rakétát előreláthatóan 2015-ben lőhetik fel Magyarországon. Fotó: Ujvári Sándor

Hiteles előrejelzések
Bajsa, 2012. Szeptember 27. Bajsa melletti meterológiai radarállomás. Szerbia több mint 45 éve fejleszti állami támogatásból, 70 százalékot meghaladó hatékonysággal működő, az egész ország légterét lefedő jégkárelhárító rakétarendszerét. A módszer lényege, hogy rakéta segítségével a jégképződésre hajlamos felhőrétegekbe ezüst-jodidot juttatnak. Ennek következtében az óriási jégszemek helyett több apró jégkristály képződik, és záporesőként, esetleg jégdaraként érkeznek a földre. Magyarország jelenleg nem rendelkezik hatékony és kiterjedt jégelhárítási rendszerrel továbbá a határszakasz feletti légtérvédelm miatt a Vajdaságban közel 100 ezer hektáros terület marad ki a védettségből. Ezért a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Szerb Köztársaság Belügyminisztériuma Katasztrófavédelmi Szektorával és a Vajdasági Magyar Gazdák Szövetségével partnerségben együttműködve hatástanulmányt készítenek az érintett területek jégesővédelmének kialakítására. A tervek szerint optimális esetben 260 darab kilövő állomás létesítésére lenne szükség, amellyel Magyarországon 1300 hektár, Szerbiában pedig 100 hektár válna védetté. A projekt becsült költsége 1,5-2 milliárd forint. Az első ezüst-jodidot tartalmazó rakétát előreláthatóan 2015-ben lőhetik fel Magyarországon. Fotó: Ujvári Sándor

De mi, kései utódok is megvalljuk a szeszélyes elemek jelentőségét: „Az időjárási események jelentik az emberiség életében az állandóságot. Bármi történik is a helyi vagy földrésznyi politikában, az eső megered, a köd leszáll, s ha éppen úgy tartja kedve Nap-istennek, ránk ragyog.”

E sorokat Bertha Bulcsu (1935–1997), háromszoros József Attila-díjas író vetette papírra. Ezt a szilárd folytonosságot képviseli az Országos Meteorológiai Szolgálat is. Az OMSZ neve másfél évszázada egyet jelent a hitelességgel és a kiszámíthatósággal.

Ehhez azonban biztos háttér szükségeltetik. Az Orbán-kormány támogatásával 2010 óta jelentős intézményi fejlesztések történtek. Korunkban ugyanis megbízható adatokból származó, pontos előrejelzésekre és hosszú távú éghajlati modellekre kell támaszkodnunk. Az élet minden területén.

Ezért a nemzeti kabinet az elmúlt tíz esztendőben befejezte hazánk kistérségi időjárási veszélyjelző rendszerének kiépítését, a gazdákat segítő mezőgazdasági kockázatkezelési szisztéma kialakítását, a radarhálózat felújítását és bővítését, a polgári repülőterek meteorológiai állomásainak korszerűsítését, a villámlokalizációs képesség növelését.

Ezenfelül egy nagy teljesítményű szuperszámítógéppel is gyarapodott az OMSZ, így Közép-Európában is egyedülálló pontossággal, számszerű időjárás-előrejelzések készülnek. A komputeren nem csupán a regionális, nagy felbontású időjárási előrejelző modellek futnak, hanem lehetőséget nyújt az éghajlatváltozás hatásainak elemzésére, valamint az Országos Jégkármérséklő Rendszer meteorológiai kiszolgálásához nélkülözhetetlen feladatok végrehajtására is. Hasznos masina.

2020 nyarára a rádiószondázás is újabb mérföldkőhöz érkezett. Eddig 104 ezer alkalommal küldtek emberi segítséggel rádiószondát a légkörbe. Mostantól azonban egyetlen összetett berendezéssel, automatikusan el lehet indítani a magasabb légrétegek megfigyelését szolgáló szerkezetet. Ezzel lezárult a 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat távvezérlési egységének teljes megújulása.

Az országban két helyen, Budapesten és Szegeden telepítettek – összesen 170 millió forint értékben – ilyen berendezéseket. Mindezt az OMSZ sikeres gazdálkodásának köszönhetően, önerőből valósította meg. Ez az új mechanizmus az elkövetkező évtizedekben a társadalom egészének érdekeit szolgáló, megbízható adatokat állít elő.

Támpontot ad a földeken dolgozók munkavégzéséhez, a légi közlekedés zavartalanságához, s hozzájárul mindennemű munkakörülmény tervezhetőségéhez. A szabadidő eltöltéséhez is elengedhetetlen információkat nyújt – hiszen nem mindegy, milyen időben indulunk megnézni a Csárdáskirálynő szabadtéri operett-előadását. Nehogy már útközben dúdolnunk kelljen: „Hajmási Péter, Hajmási Pál, / A barométer esőre áll.”

Ezek is érdekelhetnek