Öngyilkos civilizáció helyett...

„A légteret az ember szennyezte be. Neki kell megtisztítania is!” A hazai ökológia előfutára, Jócsik Lajos (1910–1980) írta ezt Az öngyilkos civilizáció – A levegő és a víz szennyeződése, a talajerő pusztulása című művében.

Zöld FöldVass Krisztián2021. 01. 04. hétfő2021. 01. 04.
Öngyilkos civilizáció helyett...

Szilveszterkor lesz negyven esztendeje annak, hogy a népi-nemzeti irodalom jeles képviselője és a magyar környezetügy úttörője örökre eltávozott.

A magyar tudomány eredményeinek itthoni bemutatásában kitüntetett esemény: a magyar tudomány ünnepe. A Magyar Tudományos Akadémia által 17 éve megtartott országos rendezvény idei programsorozata a Jövőformáló tudomány címet viselte. Az Agrárminisztérium a mezőgazdasági termelés ammóniakibocsátás-csökkentést érintő kérdéseiről tartott tájékoztatással csatlakozott.

A tárca emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány 2020 májusában fogadta el az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programot. Ennek alapján a következő években ammóniakibocsátás-csökkentő intézkedéseket vezetnek be az agráriumban. A téma súlyát jól mutatja, hogy európai uniós irányelv határozza meg Magyarország számára az egyes légköri szennyező anyagok kibocsátáscsökkentésének mértékét.

A mezőgazdaságot leginkább a mérgező hatású ammóniakibocsátás csökkentése érinti, ami az állattenyésztéshez és a trágyakezeléshez köthető. A kibocsátott ammónia 90 százaléka származik az agráriumból. Az intézkedések, mezőgazdasági tevékenységek mérlegéről évről évre tételes országos leltárt kell készíteni. Az eredményeket pontosan adatolni kell.

Jócsik Lajos. Forrás: Szabad Föld archívum

Ennek keretében a sertéstermelők ammóniakalkulátor segítségével követhetik az általuk választott technológia ammóniakibocsátási hatását. A modellt folyamatosan fejlesztik, és 2021-ben a baromfiágazatra vonatkozóan is elkészül majd. Mindez annak érdekében történik, hogy a nemzeti határértékek alapján az ammóniakibocsátást a 2005-ös szinthez képest 32 százalékkal kell csökkenteni. Határidő: 2030.

Mind a légszennyező anyagok kibocsátási leltára, mind az ammóniakalkulátor, valamint az Agrárminisztérium ammóniakibocsátás-csökkentési intézkedései is tudományos kutatási eredményekre épülnek, melyeket a szaktárca pénzügyileg is támogat. A szakpolitika kijelöli a kutatások irányát, a tudomány, a kutatási eredmények pedig hatással vannak a jövőbeli szakpolitikai intézkedésekre.

Egy szó, mint száz: joggal mondja Rácz András szakállamtitkár, hogy a hazai környezetügyi kormányzat nemcsak az elmúlt esztendőt, de az utóbbi évtizedet is sikeresen teljesítette. A munka pedig folytatódik tovább. „A természet, a szerves lét fenntartása kialakította a maga körforgási törvényeit” – írta már fentebb idézett, 1971-ben megjelent munkájában Jócsik Lajos. Ehhez kell idomulnunk, hogy az általa emlegetett öngyilkos civilizáció helyett zöld civilizáció fogadja a jövőt. Mindannyiunk közös felelőssége ez.

Ezek is érdekelhetnek