A 2021-es év ritkaságai

Ritka, mint a fehér hermelin, ritka, mint a konkoly – e kijelentések az utóbbi évektől kezdve bevonulhatnának a magyar közmondások közé. A hómentes, enyhe teleknek, illetve a vegyszeres gyomirtásnak „köszönhető”, hogy e két faj képviselői – a 2021-es év kiválasztottjai – ritkaságszámba mennek.

Zöld FöldO. Horváth György2021. 02. 01. hétfő2021. 02. 01.
A 2021-es év ritkaságai

A 2021-es év vadvirága

Az idén e címet a vetési konkoly nyerte el a Magyar Természettudományi Múzeum szervezte szavazáson. Három – a mezőgazdasági területek, kiemelten a szántók vagy azokkal szomszédos élőhelyekhez kötődő – fajból lehetett választani. A bí­bor­fekete hagyma, a vetési konkoly és az egérfarkfű vetélkedett, végül a vetési konkoly nyert. Ritka eset, amikor egy igazi veszélyes gyomnövény kapja a megtisztelő címet.

A szegfűfélék rokonságába tartozó konkolyra 50-60 éve talán senki nem szavazott volna: a gabonafélék egyik legkomolyabb gyomnövényének számított, a magját nemigen lehetett elválasztani a haszonnövényétől. Ráadásul az egész növény erősen mérgező.

Azonban az ellene való védekezés során a vegyszeres gyomirtás roppant hatékonnyá vált, olyannyira, hogy ma már kiveszőfélben lévő fajról beszélünk, alig lehet találkozni vele a természetben. 1993 óta védett is e lilás-rózsaszínes, cik­lámenes színű virágot bontó növény. Eszmei értéke 5 ezer forint.

A 2021-es év emlőse

A Vadonleső Program – amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével működtet – az idén a hermelint választotta az év emlősének. Ez a nagyon ritkán látható menyétféle ragadozó 20–35 centi hosszú, ebből a farka a felét teszi ki. Bizonyára nincs gyerek vagy felnőtt, aki ne találkozott volna vele – a mesékben: a király hermelinpalástja fogalom.

Hermelin. Fotó: Shutterstock

S való igaz, ez a kép ugrik be róla: fehér palást, apró fekete foltokkal. Azonban ilyen palást csak a téli bundás hermelinekből volt készíthető, mert ez az emlős a havas téli időszakra leveti felül barnásvöröses, a hasán, mellén, torkán világos színű bundáját. De télen sem egészen fehér: a farka vége fekete színű marad. E ki­csi fekete foltok adják a fehér hermelinpalást pöttyözetét.

A hermelin ritkán kerül a szemünk elé. Ráadásul az utóbbi enyhe, csak néhány héten keresztül havas teleinken egyre ritkábban vált át fehér bundára. Éjszakai és óvatos állat, a rokon nyesttel ellentétben alig fordul elő lakott területen, inkább a vizesebb, embertől távol eső helyeket kedveli. Olyan élőhelyfoltokban képes fennmaradni, ahol a művelés nem intenzív: a rágcsáló- és rovarirtó szerekkel, műtrágyával és talajjavító kemikáliákkal erősen kezelt területek alkalmatlanok számára.ohgy

Ezek is érdekelhetnek