A medvehagyma védelmében

A Mecsekerdő Zrt. szakembereinek előrejelzése szerint az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja.

Zöld FöldO. Horváth György2021. 02. 26. péntek2021. 02. 26.

Kép: pécs mecsek medvehagyma rét tavasz zöldség fűszer éger völgy természet erdő 2011 04 04 Fotó: Kállai Márton

A medvehagyma védelmében
pécs mecsek medvehagyma rét tavasz zöldség fűszer éger völgy természet erdő 2011 04 04 Fotó: Kállai Márton

Néhány hét és indul a medvehagyma szezonja. A hóvirág már javában díszlik, a csak röviddel utána hajtó kedvenc fűszernövény is megjelenik az erdőkben. A Mecsekerdő Zrt. szakembereinek előrejelzése szerint az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja.

Üzlet lett a medvehagyma gyűjtése, értékesítése. A piacokon, boltokban csokorba szedve akár 500-600 forintot is elkérnek néhány levélért. Az erdőket pár hét múlva akár szervezett brigádok is ellephetik, hogy nagyobb adagokat gyűjtsenek.

Míg az egyszerű túrázó naponta, fejenként 2 kilónyit szedhet e növényből, addig a Baranya megyében gazdálkodó erdőtársaság területein új szabályok vonatkoznak a kereskedelmi célú és mennyiségű gyűjtésre.

Aki 2 kilónál nagyobb mennyiséget kíván szedni, csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A kereskedelmi célú gyűjtés esetén a Me­csekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, a 2021-es szezontól kezdve online árverés keretében. Az aukció az Intergavel Aukciószervező Kft. közreműködésével február 8–15-e között zajlott.

Az erdőgazdaság számára kiemelten fontos a rábízott terület természeti értékeinek megőrzése. Ezért minden évben egyeztetést folytat a természetvédelmi hatósággal és a Duna-Dráva Nemzeti Park szakembereivel, így közösen kíméleti területeket jelölnek ki a medvehagyma számára.

A területek határa évente változik, ezzel is garantálva a növényállomány regenerálódását, frissülését. E helyeken, illetve a fokozottan védett területeken kereskedelmi célú gyűjtésre nincs lehetőség.

Ezek is érdekelhetnek