Fogyatkozó békanép

Mentik már a békákat. Az utakon átkelő, autóktól veszélyeztetett egyedekről van szó, ám ennél nagyobb veszedelem is leselkedhet a hazai kétéltűekre, melyek száma egyre csak fogyatkozik. A miértre keressük a választ.

Zöld FöldO. Horváth György2021. 03. 31. szerda2021. 03. 31.

Kép: Kecskebéka a lehalászáskor a halak között. 2010.11.03. Fotó: Bohanek Miklós

Fogyatkozó békanép
Kecskebéka a lehalászáskor a halak között. 2010.11.03. Fotó: Bohanek Miklós

Évekkel ezelőtt egy-egy mentőponton akár több ezer kétéltűt is sikerült begyűjteni, majd a szaporodóhelyekre szállítani. Ma­­napság is indulnak ilyen programok, de az utóbbi időben egyre kevesebb békát fognak be a természetvédők. Megfogyatkozásukra egyrészt az elmúlt néhány év igen hideg és száraz tavaszi időjárása a magyarázat, de egy betegség is felelőssé tehető ezért – számolt be a jelenségről a bama.hu baranyai hírportál.

Tavaly és tavalyelőtt éppen akkor nem hullott eső, amikor a békáknak, illetve utódaiknak, a vízben élő ebihalaknak erre szükségük lett volna. Sorra száradtak ki – illetve a tavaszi fagyok miatt fagytak be – az apróbb vizes élőhelyek, ahol az utódok táplálkoztak, éltek volna. A felnőtt egyed fennmarad ugyan, de az utódai nem, két generáció nagy része kiesett.

Ugyanakkor világszerte egy gombás megbetegedés is tizedeli a békákat. Lényege, hogy a gomba a bőrön élősködik, azt megvastagítja, ami miatt az állat képtelen a bőrén át lélegezni, a normális anyagcseréje is felborul. A nagyon beteg állat bőre nagy felületeken hámlani kezd, majd a jószág elpusztul.

Ez a kitridiomikózis, mely kelet-ázsiai eredetű kór. Az ottani békák már régen alkalmazkodtak, de más kontinensek farkatlan kétéltűire többségében halálos veszélyt jelent.

Európában először Spanyolországban jelent meg, aztán egész Nyugat-Európában nagy pusztítást végzett. Nálunk is azonosították már a gombát, de az itteni állományban nem volt akkora elhullás. Vélhetően a klíma miatt, ami annyira nem kedvez a gombának, s az egyes fajok is másként reagálnak: például a barna varangy érzékeny, az unkák kevésbé azok.

Hasonlóan eltérően reagálnak egyes békák egy másik, szintén ázsiai eredetű gombára, amely elsősorban a szalamandrákat tizedeli. Európa több országában van jelen, és már teljes populációk tűntek el. Idehaza 2018-ig még nem észlelték a fertőzést.

Békamenedék

Magunk is tehetünk otthonunkban a békákért. Például érdemes havonta többször megnézni a különféle aknákat, hogy nem ejtettek-e csapdába békát, gőtét. Ezeket óvatosan emeljük ki, vigyük védett, árnyékos, zegzugos helyre, máskülönben éhen halnak. Ha van kerti tavunk, azt nyárig, a békák kifejlődéséig, átalakulásáig ne vegyszerezzük algairtóval, mert az ebihalak moszatokkal táplálkoznak, így megmérgeződhetnek tőle.

 

Ezek is érdekelhetnek