Meghozzák a tavaszt a madaraink

Hazaköltözött az első fekete gólya, ráadásul abba a fészekbe, amelyet a Gemenc Zrt. évek óta figyel, nyomon követ.

Zöld FöldO. Horváth György2021. 03. 19. péntek2021. 03. 19.

Kép: Black Stork foraging in the habitat, Fotó: Shutterstock

Black,Stork,Foraging,In,The,Habitat
Black Stork foraging in the habitat
Fotó: Shutterstock

Az idén elsőként Gemencen látták a hazánkban ritkán előforduló – 380–420 pár fészkel, közülük körülbelül 40 pár Gemencen – fekete gólyát. Mivel gyűrűzetlen volt, így nem tudni, melyik egyed az. Vélhetően a tavaly már egyszer ott fészkelő pár egyik tagja érkezett meg, ugyanis a fekete gólyák – hasonlóan fehér társaikhoz – általában ragaszkodnak megszokott helyükhöz.

Az Afrikában telelő fekete gólyák nem az ember mellett lakoznak, hanem zárt erdők közelében, magas fákkal benőtt területeken rakják fészkeiket. Általában nagyobb vízfelületek, lápok, mocsaras részek mellett fedezhetők fel. A bekamerázott fészekben – a Gemenc Zrt. finanszírozásával, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően – immár kilencedik éve folytatódik a fekete gólyák tudományos megfigyelése.

A fészekben 2013 óta 31 tojást raktak a madarak, és 13 fióka repült ki onnan. Az interneten keresztül az egész szezonban figyelhetjük a fészek életét, a tojásrakástól a kifejlődött fiókák kirepüléséig.

Az idén erre nem lesz lehetőség, de az erdőgazdaság a weblapján és öko­turisztikai központja hivatalos Facebook-ol­da­lán beszámol az eseményekről.

A Körös-Maros Nemzeti Park tájaira megjöttek a bíbicek, a már éneklő mezei pacsirták, a barázdabillegetők: az elsők a hazaköltöző vándormadarak közül. A fekete és fehér gólyákhoz képest nem Afrikában, hanem a mediterrán térségben töltik a telet.

Az enyhe tél miatt akadt, amelyik már február óta látható, sőt kisebb csapataik el sem költöztek. Február közepén megjelentek az első pajzsos cankók és aranylilék is, de tovább is vonulnak, mert tőlünk északabbra költenek.

Lassan a legtestesebbnek számító vadgalambokkal, a mediterrán térségből visszatérő örvös galambbal is találkozhatunk. A ragadozó madarak közül a barna rétihéja is visszatér a közeli déli területekről, ugyanakkor az itt telelő kékes rétihéják elindulnak északi hazájukba.

Megfigyelhetjük a vadlibák, lilikek csapatait is az égen, jellemzően északi, keleti irányba repülnek: megkezdték vonulásukat a költőhelyeik felé.

Ezek is érdekelhetnek