Hulladéktermelés, avagy pazarlás földlakó módra

Környezettudatosabb életmódra és mindenekelőtt értékelvű szemléletváltásra van szükség.

Zöld FöldVass Krisztián2021. 04. 08. csütörtök2021. 04. 08.
Hulladéktermelés, avagy pazarlás földlakó módra

„A modern ember valamennyi megjelenési formájában – mint ipari munkás, városlakó, üdülő, mezőgazdasági dolgozó stb. –, akár a mozgásban levő csiga, otthagyja a nyomát szilárd hulladék formájában.” Barbara Ward és René Dubos írta mindezt Csak egyetlen Föld van című könyvében, amely 1972-ben jelent meg. Azóta is így van ez, sőt egyre több a „csigaház”. Immáron nyolcmilliárdnyi.

Zöld szemmel nézve a pazarlás tehát komoly világproblémának hat. És persze az is. Különösen a nyugati kultúrkör jólétbe puhult társadalmainak rossz szokása ez. Így van ez Európában is. Kukába dobjuk a jövőnket egy felelőtlenül hanyag mozdulattal.

Éppen ezért környezettudatosabb életmódra és mindenekelőtt értékelvű szemléletváltásra van szükség. Mindenkiben tudatosítani kell civilizációnk fölösleges fényűzését.

Nézzünk szét itthon. Hazánkban mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik esztendőről esztendőre. Ennek körülbelül harmada a magyar háztartásokban termelődik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kutatása szerint ez fejenként 68 kiló élelmiszer-hulladékot jelent évente, amelynek csaknem a fele egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne.

Ez a mennyiség ugyan elmarad a szélsőségesen sok élelmiszer-hulladékot termelő országok adatai mögött, így is jelentős mennyiségnek tekinthető. Mindent összevetve: mintegy 300 ezer tonna feleslegesen jelentkező biológiai hulladékról beszélhetünk, ami jelenleg igen komoly környezeti terhelést jelent számunkra. Nemcsak a lebomlás során keletkező üvegházhatású gázokat véve figyelembe, hanem az élelmiszer előállításának környezeti terheit is.

Ha széttekintünk földrészünkön, e téren még rosszabb a helyzet. Az Európai Unióban egy lakosra évente átlagosan 92 kilogramm élelmiszer-hulladék jut. Fontos, hogy különbséget tegyünk a nem elkerülhető, a potenciálisan elkerülhető és az elkerülhető élelmiszer-hulladékok között.

Ez utóbbiak a szükségtelenül megvásárolt termékek, az elrontott ételek és a nem megfelelő tárolás miatt megromlott élelmiszerek. Az elkerülhető élelmiszer-hulladék a magyar fogyasztók esetében az összes élelmiszer-hulladék 48-49 százalékát teszi ki. A téma iránti alázatra intő adat ez.

Épp ezért fajsúlyos a Maradék nélkül program. Hiszen olyan módszereket ajánl, amelyek megtakarítást eredményeznek, s csak egy kis figyelmet igényelnek mindannyiunktól.

A Nébih a programot az EU LIFE programja, valamint az Agrárminisztérium pénzügyi támogatásával valósítja meg. Célja a kidobott élelmiszerek mennyiségének csökkentése. Ismereteket nyújt a vásárlóknak a környezet védelmének lehetőségeiről: az élelmiszer tudatos és biztonságos vásárlásáról vagy annak megfelelő tárolásáról, kezeléséről.

A Nébih számos kormányzati és civil szervezettel együttműködve keresi a jó megoldásokat. Az élelmiszeripar, a kereskedelem, a kutatóintézetek és az egyetemek együtt vesznek részt a munkában. Azért, hogy mind alaposabban tartsuk karban a bolygónkat.

(A tájékozódást segíti a maradeknelkul.hu világhálós oldal.)

Ezek is érdekelhetnek