Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Még négy év, s nem növekedik tovább Észak-Amerika és Európa húsfogyasztása. Ez főként az étkezési szokások megváltozása miatt alakul így, de a prognózisok szerint robbanásszerűen terjednek el a „műhúsokból” készült ételek is.
Kép: Pléh Csárda étel rántotthús kaja Büfé falatozó, Fotó: Üveges Zsolt
A Boston Consulting Group stratégiai tanácsadó cég, illetve a világ növényi eredetű élelmiszerekre való áttérését szorgalmazó Blue Horizon Corporation jelentése szerint az európai és az amerikai húsfogyasztás 2025-ben eléri a csúcsát. A már most is egyre nagyobb üzletet jelentő, a növényi alapanyagokból mesterségesen előállított, „húsoknak” nevezett élelmiszerek térnyerése oly mértékben gyorsul fel, hogy négy év múlva már számottevő valódi húsmennyiséget váltanak ki.
Sőt, az elemzők úgy vélik, hogy 2035-ben már a világ tíz kedvenc ételéből kilencnek reális alternatívát jelentenek a húshelyettesítők. A következő években a műhúsok élvezeti értéke is egyre nagyobb lesz, így a hagyományosan húsevő fogyasztók számára is elfogadhatóbbá válnak. Ma ugyanis leginkább a vegetáriánus étrendet követők számára vonzóak a vegaburgerek, növényi sztékek, szójakolbászkák, műtojások stb.
A jelentés szerint az alternatív hús-, tojás-, tej- és tengergyümölcse-termékek éves piaca 2035-re eléri a 290 milliárd dolláros szintet. Ez nemcsak üzlet, hanem sokak szerint a klímaváltozás elleni harc egyik eszköze is. Az elemzők állítják, hogy ha az alternatív fehérjék az eladások 11 százalékát teszik ki, ez becslések szerint 1 milliárd tonna szén-dioxid-kibocsátáscsökkenést jelent.
Viszont a hagyományos állattenyésztést féltő szakértők azt állítják, hogy a „műhúsok” gyártása sokkalta több energiát igényel és nagyobb károsanyag-kibocsátással jár, mint a szokásos állati termékek előállítása. Erről azonban a vegaburgerek készítői nemigen tájékoztatják a fogyasztóikat.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu