Szúnyogmonitor

Nemhogy csökkenne, inkább növekszik az a terület az országban, ahol egyre gyakrabban fordulnak elő – általában a trópusokról származó – veszélyes emberi betegségeket is terjeszteni képes szúnyogfajok. E vidékek feltérképezéséhez kérik a lakosság segítségét a kutatók.

Zöld FöldO. Horváth György2021. 04. 23. péntek2021. 04. 23.

Kép: Aedes albopictus Mosquito. Super macro close up a Mosquito sucking human blood,, Fotó: Shutterstock

Aedes,Albopictus,Mosquito.,Super,Macro,Close,Up,A,Mosquito,Sucking
Aedes albopictus Mosquito. Super macro close up a Mosquito sucking human blood,
Fotó: Shutterstock

Már sok szó esett az elmúlt években egyes nem honos, melegebb éghajlatokon élő szúnyogfajok (ázsiai tigrisszúnyog, korai szúnyog, japán bozótszúnyog) hazai megjelenéséről és terjedéséről. A klímaváltozás és a globális kereskedelem fokozódása miatt több faj átkerült Európába, így hazánkba is. Ezek akár emberre és állatra veszélyes betegségek kórokozóit is terjeszthetik, aminek feltétele, hogy e kórságok hazánkba érjenek, ezeket a megcsípett emberek hordozzák és továbbadják.

Magyarországon ötven őshonos csí­pő­szú­nyogfaj él, de az elmúlt tíz év során három új inváziós fajt is beazonosítottak – adta közre a minap az információkat az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat. A kutatók most arra kíváncsiak, hogy e fajok az ország mely területein találhatók, milyen módon terjednek, mikor jelennek meg, hordozzák-e a különböző betegségek kórokozóit.

Ezért az Ökológiai Kutatóközpont kutatói már tavaly is kértek lakossági beszámolókat, most pedig új weboldalt hoztak létre, hogy sokak bevonásával feltérképezzék a csípőszú­nyog­fajok hazai terjedését. A Szúnyogmonitor internetes oldala (szunyogmonitor.hu) április első napjától üzemel.

A továbbiakban az érdeklődők a kutatóknak fotót vagy befogott példányokat küldhetnek, akik tudományos módszerekkel beazonosítják a mintákat, végül a honlapon bemutatják az elterjedésről készített térképet. A kutatáshoz egy fejlesztés segítségével mobilapplikációs (MosquitoAlert) felületen keresztül is bárki továbbíthat fényképeket és információkat.

A honlapon érzékletes ábrák, grafikonok és térképek mutatják az előfordulási helyeket, az észlelt egyedek számának alakulását. Az időrendet is tartalmazó ábrából kiderül, hogy a rovarok száma tavaly júliustól nőtt meg, és egészen októberig fogtak idegen területekről származó szúnyogokat.

A múlt év november elején zárt adatgyűjtés során az ázsiai tigrisszúnyogból (képünkön) csaknem 250, a japán bozótszúnyogból 227, a koreai szúnyogból csaknem 50 példányt azonosítottak a minták alapján. Tigrisszúnyog. Fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek