Mesélő kövek a Jakab-hegyen

Az egykori pálos kolostorrom megújulása egy Interreg horvát–magyar együttműködés keretein belül valósult meg.

Zöld FöldVass Krisztián2021. 06. 28. hétfő2021. 06. 28.

Kép: Kővágószőlős, 2016. szeptember 11. A Jakab-hegyi pálos kolostor romjai Kővágószőlős határában 2016. szeptember 10-én. MTI Fotó: Sóki Tamás, Fotó: Sóki Tamás

Mesélő kövek a Jakab-hegyen
Kővágószőlős, 2016. szeptember 11. A Jakab-hegyi pálos kolostor romjai Kővágószőlős határában 2016. szeptember 10-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
Fotó: Sóki Tamás

Őseink szabadban, kutaknál, ligetekben, forrásoknál, hegyek ormain áldoztak. Hitvilágunk Yggdrasilja az életfa: gyökereivel az alvilágba kapaszkodik, törzse az égig ér, lombkoronája közt a Nappal és a Holddal. Az alkat ugyanaz marad, ha változik a fohász.

A kereszténység magyar formája, a pálos rend zöld rengetegbe szálló remeteségre esküdött fel a Jakab-hegyen. Erre emlékeznek a Nyugat-Mecsek kolostorromjai évszázadok óta. Már 1263 előtt igazolható a szerzetesi közösség jelenléte, s most a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) megóvta az enyészettől. Ahogy a kápolna is megújult, hogy pihenőül szolgálja a természetjáró vándorok sokaságát.

Merthogy népszerű kiránduló-útvonal mentén őrzik régmúltunkat a kövek. Ezért 2021 derekától egy olyan térrel lett több Magyarország, ahol – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ünnepi szavaival élve – natúra és kultúra ölelkezik. Ám voltak idők, mikor ennek összhangját megtörte az iszlám a török korban, aztán 1828-ban néptelenedett el megint. Mostantól új élettel telik meg.

A Jakab-hegyi pálos kolostor az évszázadok során sokszor átélte a történelem viharait, az általuk alkotott értékek megújulása pedig azt mutatja, hogy mi nem a hanyatló, romboló, hanem a teremtő és építő világot képviseljük – hangoztatta minap Semjén Zsolt a kö­zelmúltban felújított Új templom turistapihenő át­adásán.

Az egykori pálos kolostorrom megújulása egy Interreg horvát–magyar együttműködés keretein belül valósult meg.

A közelében lévő, egykori rendház alapjain nyugvó Új templom turistapihenő és kilátó felújítását a Környezeti és energiahatékonysági operatív program forrásának felhasználásával valósították meg a DDNPI igazgatója, Závoczky Szabolcs elmondása szerint. A tízezer hektáros Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet szívében a természeti, teremtett és az egyházi kulturális értékek találkoznak, így kézenfekvő volt a népszerű turistautak találkozásánál fekvő romok és a turistaház fel­újítása.

Rácz András környezetügyért felelős államtitkár avatóbeszédében arra emlékeztetett, hogy a nemzeti parkok a tízes években 200 ezer hektáron 60 milliárd forint felhasználásával több mint 200 fejlesztési projektet valósítottak meg. A munkálatok nagy része az ökoturizmust szolgálja. Ahogy e Jakab-hegyi turistapihenő is.

Aki kíváncsi a panorámás Zsongor-kőre vagy a vaskori földvár sáncaira, annak erre vezet majd az útja.

Aki itt hallgatja a természet hangjait, ne csak a tájban gyönyörködjön. Vigyázó tekintetét vesse a múltra is. Mert 1949 júniusában már itt állott az újjáteremtett kápolna tornya, s a szerzetesi cellák új lakói­kat várták. Ezért 1950 nyarán kis harangot vittek fel a június 11-re tervezett ünnepséghez.

Ám a vallásellenes kommunista állampárt reszketett a remetéktől. Üldözte az erdei csend aszkétáit. A várva várt nagy pillanatot így aztán nem élhették meg a rendtagok, két nappal az átadó előtt lecsapott rájuk a hatalom. A proletárdiktatúra poroszlói június 9-én internálták a pécsi kolostor lakóit.

A félhold után az ötágú csillag fénye is kihunyt. Maradjon is így.

Ezek is érdekelhetnek