Versengő madarak

Mely madárfajok küzdenek meg az Év madara 2020 címért? Ez is kiderül a felhívásból, melyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) – ahogyan 1979-től kezdődően mindannyiszor – az idén is útjára indított, s majd a lakosság szavazatai alapján választja ki az év madarát.

Zöld FöldO. Horváth György2021. 07. 17. szombat2021. 07. 17.
Versengő madarak

Az évente visszatérő akció célja, hogy legalább a címért versengő madárfajokról több szó essék a médiában. Így a lakosság szélesebb körben megismerheti azokat a madárfajokat, amelyek védelmében sokat tehetünk. A 2022-es Év madara-szavazás jelmondata: Sokszínű természet.

Az idén három, igen színes madár közül lehet választani az internetes szavazás során. Vajon melyikük lesz az Év madara jövőre: a kékbegy, a zöld küllő vagy a vörös gém?

Kékbegy

Nádi énekesmadaraink közül a legszebb tollazattal rendelkező, rejtett életmódú, nehezen észrevehető faj. A nádasok szegélyzónájában fordul elő leginkább, a homogén, sűrű nádállományokat elkerüli. Kedveli a csatornapartokat, halastavakat, bányatavakat. Előszeretettel keresgél a növényzet alsó részén, az avas nádban, amit költőhelyként is használ. Vonuló, a telet Afrikában tölti. Hazai fész­kelőállománya 2014–2018-ban 1200–2000 párra volt tehető.

Zöld küllő. Forrás: Wikipedia

Zöld küllő

Gyakori harkályfélénk. Kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket, de a zárt állományokat elkerüli. Fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárváit, bábjait is elfogyasztja. Rendszeresen keresgél a talajon is. Állandó madár, de télen kóborolhat. Odúban költ, amit maga készít és akár több évig is használ. Hazai fészkelőállománya 15–17 ezer pár (2014–2018), és növekedést mutat.

Vörös gém

Nagyméretű gázlómadár. Laza telepeit kiterjedt nádasokban alakítja ki. Fészkét nádból építi, melynek alapjait más fajok is felhasználhatják. Költőhelyétől sokszor jelentős távolságra is eljár táplálkozni, kedveli a széki sásosokat. A halak mellett kétéltűeket, vízi rovarokat, rákokat is fogyaszt. Vonuló, április és szeptember között figyelhető meg hazánkban. Nyugat-Afrikában telel. Hazai fész­kelőállománya 630–810 pár lehet (2015–2018).

Vörös gém. Forrás: Magyar Madártani Egyesület

A szavazatokat az MME honlapján lehet leadni július 25-én délig. A legtöbb kapott voks alapján dől el, melyik faj viselheti a kitüntető címet.

Ezek is érdekelhetnek