Rejtett szépségek a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

Vonósnégyes, főúri pompa, kastélypark. Haydn hangolta Hanság.

Zöld FöldVass Krisztián2021. 08. 23. hétfő2021. 08. 23.

Kép: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rejtett szépségek a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hajdan Eszterházán élt és alkotott a nagy zeneszerző. Huszonnégy esztendeig ihlette műveit a Magyar Versailles barokkja. És megejtően szép környezete. A XVIII. század Búcsúszimfóniája rég elzengett. De a táj örök szépségét a természet rótta kot­tába. Érdemes belehallgatnunk muzsikájába.

A kastély a közelmúltban rangjához méltón megújult. Ha búcsút intünk a Díszteremnek, benne az osztrák zseni szellemének: újabb élmények várnak ránk. A környék zöldjének-kékjének gazdája a harmincadik születésnapját ünneplő Fertő–Hanság Nemzeti Park. Az igazgatóság Bakonyaljától a Soproni-hegységig, a Dunától a rábaközi rétekig, tölgyesekig vigyázza a védett táj értékeit.

Feladata sokrétű. A természetvédelmi őrzésen, adatgyűjtésen, kutatáson, hatósági és oktatási tevékenységen túl munkatársai részt vesznek a hansági, fertői legelőkön, valamint kaszálókon végzett munkákban. A magyar szürkemarha- és bivalygulyák körül is helytállnak. És várják az érdeklődőket.

Hajó- és kenutúrákkal, kerékpározási lehetőségekkel és különleges környezeti nevelési programokkal népszerűsítik a nemzeti parkot. Az igazgatóság látogatóközpontja, hét tanösvénye, erdei iskolája, két tematikus bemutatóhelye és szálláshelyei minden korosztálynak biztosítják az aktív kikapcsolódást. De a gyermekek környezeti nevelésére kiemelt figyelmet fordítanak. Jelenleg is zajlanak a nyári táborok a fertőújlaki természetiskolában.

Az óvott területek ölelésében természetismereti és kézműves foglalkozásokkal készülnek a fiatal korosztály számára. Egész évben. Az állandó kiállítások mellett hamarosan új tárlattal is bővül a kínálat: az intézmény névadója, a neves botanikus Csapody István (1930–2002) relikviáit mutatja be a nagyközönségnek. A tudós természetvédelmi tanulmányai 1956-tól jelentek meg, s ő bábáskodott nyolc tájvédelmi körzet és a nemzeti park létrejötténél is. Itthon és külföldön is az erdészeti növénytan első számú képviselőjének tekintették. A Hanság élővilágával emellett az öntésmajori bemutatóhelyen is megismerkedhet az ifjabb generáció.

A Fertő–Hanság Nemzeti Parkba érkezőket a ­szakvezetéseknek köszönhetően sokszor az avatatlan szem elől megbújó látnivalók fogadják. A biciklitú­rákat kedvelők bérelhetnek kerékpárt a Kócsagvárban és a Lászlómajor Látogatóközpontban. Ahogy a Csapody István Természetiskolában is, ahol többfajta útvonal közül választhatnak.

A vízi programot keresők a Fertő nyugati oldalán a nádasok, a csatornák és a nádasba záródott belső tavak élővilágába kaphatnak betekintést egy kalandos, hat kilométeres kenutúrán. Elekt­romos meghajtású hajóval pedig a csatornák és a nyílt víz élővilágának kalandos felfedezésére vállalkozhat a kíváncsiskodó. Mintegy háromszáz madárfaj tol­lászkodik itt békésen, az egykori bolsevik vasfüggöny határában.

Az égi vándorok a rozsdásodó őrtornyok fölött szabadon szállnak tova. E sorok írójától ezzel a képpel köszönt el a vörös naplementében úszó Fertő tó.

Ezek is érdekelhetnek