Vigyázzunk a levegő tisztaságára

„A légteret az ember szennyezte be. Neki kell megtisztítania is!” – írta Jócsik Lajos (1910–1980) népi író, az első magyar nyelvű környezetvédelmi témájú mű, Az öngyilkos civilizáció szerzője 1971-ben.

Zöld FöldVass Krisztián2021. 11. 20. szombat2021. 11. 20.

Kép: Fűtés vidék környezet környezeszennyezés légszennyezés füst korom kémény levegő tél 2021 10 17 Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

Vigyázzunk a levegő tisztaságára
Fűtés vidék környezet környezeszennyezés légszennyezés füst korom kémény levegő tél 2021 10 17 Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

Ehhez a zöld munkához ad támpontot az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) szakmai irányítását és minőség-ellenőrzését ellátó Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ (LRK), a Környezetügyért Felelős Államtitkárság háttérintézményeként működő Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kötelékében.

Az OLM két részből épül fel: automata és manuális mérőhálózatból. Az előbbi keretében jelenleg 34 városban összesen 54 automata mérőállomás üzemel. Az utóbbi esetében ezen felül országosan 135 mérőponton történik kiegészítő mintavétel, illetve éves mérési program alapján 12 mérőkocsi gyűjt adatokat.

A nemzeti kormány évekkel ezelőtt indította el a Fűts okosan! kampányt. A légszennyezés környezeti és egészségi hatásainak bemutatásán túl az egyéni felelősségvállalás fontosságára irányítja a figyelmet. Hiszen a kisméretű részecskeszennyezés mintegy 78 százalékát a lakossági fűtés okozza, amit szemléletformálással lehet hosszú távon csökkenteni. Erről beszélt nemrég Rácz András az LRK laboratóriumában tartott eseményen.

A környezetügyért felelős államtitkár tudatta: a magyar kabinet mindent megtesz az ember egészségének megőrzése és a tisztább levegő megteremtése érdekében. Fontosnak tartják, hogy a polgárok megismerjék a levegőszennyezés kockázatait. Ezért kiemelt szerepet kap a tájékoztatás és a szemléletformálás.

A helyes lakossági fűtési módok alkalmazásával, valamint a helyes tüzelőanyag használatával nemcsak a települések levegőminőségének javításáért, hanem az ott élők egészségi állapotának megőrzéséért is sokat tehetünk. A kampány arra int, hogy semmiképpen ne fűtsünk hulladékkal, mert veszélyes, rákkeltő anyagok jutnak a levegőbe, ami nem csak a környezetet, de az egészséget is veszélyezteti.

Az ügy fontosságára tekintettel a kormány 2020-ban fogadta el az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programot, amely szektoronként tartalmazza a következő időszakra vonatkozó legfontosabb levegőtisztaság-védelmi intézkedéseket és fejlesztéseket.

Dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke az összejövetelen hangsúlyozta: az elmúlt időszakban megvalósított intézkedéseknek köszönhetően a fővárosban és országos szinten is egyértelműen csökkent a levegőben a „szálló por” koncentrációja. Elkészült a lég­szennyezettségi mérőhálózat új oldala is a világhálón. A felület a múltra vonatkozó elemzéseket tartalmaz, az időszerű méréseken kívül pedig emissziós leltárak is megtalálhatók rajta.

Emellett a modellezési tevékenységnek köszönhetően, térképes megjelenítéssel lehet megnézni, hogy mi várható a következő nap légszennyezettségének vonatkozásában.

Ezek is érdekelhetnek