Fehérre vágyunk

Nagy múlttal büszkélkedhet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Ferenc József magyar király 1870-ben ellenjegyezte a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet alapító okmányát.

Zöld FöldVass Krisztián2021. 12. 23. csütörtök2021. 12. 23.

Kép: Fresh snow and woman on touring skis among white trees. Ski touring in the forest. Powder and frozen river. Skier in beautiful landscape in the mountain forest. Small frozen lake and powder. , Fotó: Shutterstock

Fresh,Snow,And,Woman,On,Touring,Skis,Among,White,Trees.
Fresh snow and woman on touring skis among white trees. Ski touring in the forest. Powder and frozen river. Skier in beautiful landscape in the mountain forest. Small frozen lake and powder.
Fotó: Shutterstock

Az OMSZ elődjét az akkori kultuszminiszter alá rendelte a Habsburg uralkodó, manapság a környezetvédelemért is felelős Agrárminisztérium háttérintézménye. Első igazgatója, az osztrák származású bencés szerzetes, Schenzl Guidó (1823–1890) fő feladatául a meteorológiai mérések szervezését, az állomáshálózat fejlesztését és a mérések kiértékelése mellett az ország éghajlati viszonyainak feltárását határozta meg. Tőle tudjuk, hogy százötven esztendeje „a deczember ab­norm hidegsége” vacogtatta az Osztrák–Magyar Monarchia Lajtán inneni, keleti felének lakóit.

A hajdanvolt karácsonyokat mint zimankós-szánkós évszakot régi, rámás antik képkeretbe zárja képzeletünk. „Hej, a mi időnkben bezzeg másképp volt, akkor voltak igazi telek, fagyok és havak, ma már ilyen nincsen!” Halljuk úton-útfélen. Pedig dr. Bacsó Nándor (1904–1974) meteorológus-klimatológus nyolcvan éve írta ezt az 1941-ben megjelent Időjárás című folyóiratban. Zord telek Európában és Magyarországon című tanulmányában így fogalmazott:

„Az igazság az, hogy bizony a zord telek hazánkban régen és most egyformán gyakoriak, minden évszázadban számíthatunk egy-kettő fellépésére. Ezért állandóan készen kell lennünk bekövetkezésükre, hogy amit csak lehet, megtegyünk az ilyenkor mindig fellépő nagy nehézségek leküzdésére és az előrelátással kiküszö­böl­hető bajok elkerülésére.”

Érdekes tanulmányt tett közzé nemrég a Szentes Olivér és Izsák Beatrix szerzőpáros A fehér karácsonyokról címmel, amely az OMSZ met.hu című honlapján olvasható. E szerint a fehér karácsony Magyarországon nem gyakori. Még a havasabb 1960-as években is az ünnepnapokon összefüggő hóréteg általában kevesebb mint 50 százalékban fordult elő. Fehér karácsony síkvidéken mintegy 4-6 évente adódik. A legtöbb fehér karácsony hazánkban a múlt század hatvanas és kilencvenes éveinek környékén, míg a legkevesebb a hetvenes években volt. És a 2010-es években.

A lehullott hó a hegyvidékeken tud csak hosszabb ideig megmaradni és gyarapodni. A Kékestetőn ezért az a ritkább eset, amikor nincs hó karácsony egyik napján sem. Ugyanakkor a 30 centimétert meghaladó hóvastagság karácsonykor még az ország legmagasabb pontján is csak nyolc alkalommal volt az elmúlt hét évtizedben. A 70 centiméteres legnagyobb hóvas­tagságot 1981 karácsonyán mérték a Kékesen.

Legyen 2021-ben így vagy úgy: itt, az északi féltekén hagyományosan fehér karácsonyt várnak az emberek. Az ünnepre készülődő Közép-Európában is, különösen az aprónép. Aztán elmúlnak a meghitt fenyőfás pillanatok. Fordul az arany napkerék, hogy jó reményekkel teli új évbe fogjon a világ.

Ezek is érdekelhetnek